Citat:
În prealabil postat de andreicozia
Extraordinar, hai ca am ramas masca
Deci Dumnezeul tau nu mai este acelasi cu cel din VT?
Deci tu crezi in ALT DUmnezeu care acum este grupat in Treime?
|
1. Importanta doctrinei trinitare
Credinta in Dumnezeu - Sfanta Treime constituie invatatura speci*fica fundamentala a revelatiei Noului Testament si deci si a crestinismu*lui. Crezul niceo-constantinopolitan (381), care rezuma traditia biblica, are in centrul sau marturisirea ca fiinta lui Dumnezeu, dumnezeirea cea una, exista si se manifesta in trei persoane : "Cred in Dumnezeu Unul, Tatal atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului ... Cred in unul Domn Iisus Hristos ... prin care toate s-au fa*cut ... Cred in Duhul Sfant, Domnul, de viata facator...". Taina de ini*tiere a Botezului se face in numele persoanelor Sfintei Treimi (cf. Matei 28, 19), iar lecturile biblice in biserica sunt introduse prin imnul Trisaghion : "Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi". Orice rugaciune crestina, lauda, ritual sau slujba liturgica incepe si sfarseste cu invocarea Sfintei Treimi : "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh ..." "Ca Tie se cuvine toata marirea, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh". Ortodoxia este cunos*cuta prin aceea ca a accentuat aceasta doctrina trinitara despre Dum*nezeu. Crestinismul ar fi o invatatura incompleta fara doctrina Trinitatii.
sursa:
http://www.crestinortodox.ro/sfanta-...noul-testament