View Single Post
Vechi 10.06.2009, 12:22:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@AlinB
1. Marturisesc ca nu sunt lamurita cu acest Har si cincizecimea. Este o sarbatoare care imi place mult poentru rugaciunile ei speciale de la slujba, cand si preotul se roaga cu noi in genunchi (mi se pare ca singura data). Semnificatia sarbatorii nu am inteles-o pe deplin.
Nu stiu, poate s-a dat numai Apostolilor ca sa duca invatatura in lume. Eu asa am inteles.
“Inainte de plans si de lacrimi, nimeni sa nu ne amageasca cu vorbe desarte (Efeseni V, 6), nici sa nu ne amagim pe noi insine.

Caci inca nu este in noi pocainta, nici adevarata parere de rau, nici frica de Dumnezeu in inimile noastre, nici nu ne-am invinovatit pe noi insine, nici n-a ajuns sufletul nostru la simtirea judecatii viitoare si a chinurilor vesnice.

Caci daca ne-am fi invinovatit pe noi insine si am fi dobandit acestea si am fi ajuns la ele, indata am fi varsat si lacrimi. Iar fara de acestea, nici invartosarea inimii noastre nu se va inmuia vreodata, nici sufletul nostru nu va dobandi smerenie, nici nu vom izbuti sa ne facem smeriti.

Iar cel ce nu s-a facut astfel, nu se poate uni cu Duhul Sfant. Si cel ce nu s-a unit cu Duhul acesta prin curatie, nu poate sa ajunga la vederea si cunostinta lui Dumnezeu si nu e vrednic sa se invete tainic virtutile smereniei” (Sf. Simeon Noul Teolog);"

http://tinyurl.com/mwfbzx

Citat:
Rusaliile si Schimbarea la fata sunt doua sarbatori a caror semnificatie nu o inteleg, fiind prea profund spirituala si ne-explicata pe intelesul oamenilor.
Da, din pacate nu toti preotii sunt si teologi.

Citat:
2. Evrica! Ai inteles acum sensul intrebarii mele din acest fir! Tatal iti arata care este marul bun! Nu alegi tu de la tine! Tu nu stii care este marul bun.
Stii pentru ca ti se spune de catre cineva care te iubeste. Cred ca e suficient atat, nu e nevoie sa doara ca sa afli.

Citat:
Si eu nu m-as ghida dupa Adam si Eva in locul tau. Lor li s-a spus si au fost pedepsiti imediat ce au facut prostia, nu dupa sute de ani dupa ce au murit.
Prima moarte este cea spirituala prin despartirea de Dumnezeu pe care au facut-o de buna voie. Moartea fizica a fost o consecinta a mortii spirituale, o bariera ridicata de Dumnezeu in calea pacatului care altfel ar fi devenit si el nemuritor.

Nu inteleg ce ai vrut sa spui cu "eu nu m-as ghida..".

Citat:
3. Iti spun eu - oamenii din ziua de azi au prea multe ispite, au prea multe in jurul lor. Cei dea acum 2000 ani nu aveau nimic la ce sa renunte si deci nu aveau asa probleme sa mearga in pustie.
Amuzanta presupunerea asta a ta.
Si daca ai doar un acoperis deasupra capului si o farfurie de mancare si tot e ceva fata de a locui in pustiu.
Daca nu ma crezi, incearca sa stai in pustiu cateva zile si ai sa vezi ca ai sa implori chiar numai dupa lucrurile astea, fara sa te mai gandesti la masina, televizor, calculator si mai stiu eu ce.

Citat:
Si nici scoli n-aveau si biblioteci. Stiau dupa sufletul lor si de sus de la invataturile lui Iisus (pe care l-au vazut si auzit). Noi nu le stim direct ci prin diverse interpretari si traduceri si doar partile care s-au scris.
Duhul Sfant invata pe tot cel ce isi traieste credinta. Dar unii dintre noi inlocuiesc trairea cu cunoasterea, mai rau chiar o confunda, si aici e problema..

Citat:
4. Ce spui tu cu candelele (Harul) nu e chiar asa. Adica eu am inteles de la biserica altceva, si anume ca mai ales cel ratacitor si pacatos trebuie sa fie luat/dus la biserica si ajutat. Pentru ei s-a sacrificat El pe cruce. Deci trebuie ajutati si cei care n-au (nu stiu daca neparat pentru ca nu vor ei), eu zic ca trebuie sa ne ajutam unii pe altii ca toti sa ne mantuim (daca vorbim de mantuire si har).
Trebuie ajutati atat timp cat pot fi ajutati, la un moment dat si intr-un anumit context sunt dincolo de orice ajutor, pilda fecioarelor vorbeste de un [SIZE=3]context particular,[/SIZE] cel al perioadei care precede Parusia si care dupa cum spune Apocalipsa va fi marcata de incercari deosebite.
Cei care nu s-au invrednicit pana atunci de har e putin probabil ca-l vor mai dobandi abia atunci.

Citat:
Prin pilda cu fiul risipitor se spune exact asta. Adica sunt doua pilde cam contradictorii.
Nu stiu, dar sunt derutata si poate ma insel, eu nu cred ca Dumnezeu ne indeamna la egoism in credinta.
Si talantii pot fi folositi si inmultiti in multe feluri, chiar ajutand si pe ceilalti.
Unde vezi tu contradictia? Este vorba de o cazuistica diferita.
Vezi [SIZE=3]contextul[/SIZE] (am mentionat mai sus, inca o data).
Reply With Quote