View Single Post
Vechi 12.06.2009, 15:58:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Tu te consideri sfanta, Mirela? Doar pe sectari i-am auzit ca se consera sfinti prin botez, adica pe picior de egalitate cu Sfintii din calendarul ortodox, dupa modelul primilor sfinti, care primeau atata Duh Sfant, incat dupa botez erau gata sa-si dea viata pentru credinta lor in Iisus Hristos. Ca ortodoxe trebuie sa ne consideram pacatoase, nu sfinte, ca suntem departe de a ne da viata petnru credinta. Nici macar nu ne-o dedicam credintei, citim si noi putin... sau deloc.
Poate suntem potentiali sfinti; asta e altceva, caci puterea lui Dumnezu mare este si la El toate sunt cu putinta.
Se spune ca suntem sfinti deoarece suntem botezati, am primit mirungerea si ne impartasim, deci luam poarte la sfintenia lui Dumnezeu, cat de pacatosi am fi. Suntem membri ai Bisericii, in aceasta calitate suntem sfinti.

'Sfintele, sfintilor', se canta la Liturghie.

Primii crestini se numeau intre ei sfinti, nu pentru ca ar fi fost toti neaparat sfintiti dpdv personal (nu erau toti..), ajunsi la desavarsire, ci in acest sens de mai sus.

Orice crestin are preotia imparateasca, dupa epiostola sfantului Petru.

Deci, in aceast calitate, chiar pacatosi fiind, putem sa ne spunem parerea (cu smerenie si respect) si despre sfinitii din punct de vedere personal.
Daca ar fi altfel, nimeni nu ar mai putea emite nici o parere, pt ca atunci cand esti sfant esti smerit, si nu stii ca esti sfant, deci nici atunci nu ai spune nimic despre alti sfinti, dupa teoria ta...