Citat:
În prealabil postat de Fani71
Tocmai, deci nici un sfant nu se apuca sa zica 'eu sunt sfant, deci am voie sa comentez ce a spus sfantul cutare din aceasta poziie.'.
Deci, putem toti sa comentam, dupa cat ne duce capul, ci smerenie si respect. se va vedea pana la urma cine are dreptate si eventual cine a fost sfant din cei care comenteaza. ;-)
QED
|
Evident, se poate comenta pe marginea a ceea ce au spus sfintii.
Dar "mai gresteste si Sf. Ioan Gura de Aur" este o JUDECATA, nu un comentariu.
(un comentariu ar fi: eu am o parere diferita. Mai ales ca parintele Cleopa nu a spus ceva radical diferit, decat in aparenta. In plus, intre Sf. Ioan Gura de Aur si parintele Cleopa, i-as da crezare primului, dar, revin, ei nu sunt in contradictie aici.)
Cand comentezi ceva iti asumi implicit o pozitie: superioritate, egalitate, inferioritate.
In mod normal, doar pentru simplu fapt ca avem un argument in plus sau diferit, tindem inconstient sa ne plasam automat pe o pozitie de superioritate in discutia cu altul. Este o tendinta care trebuie corectata permanent.
Cand comentam un text apartinand unui reprezentant al Bisericii, ar trebui sa incercam sa constientizam ca "discutia" nu este egala. Noi suntem pe o pozitie inferioara si atunci prima intrebare pe care ne-o punem este: AM INTELES ce spune?