Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
Asta va invata pe voi la Adunare? Sa manipulati Biblia la modul cel mai ordinar?
|
Domnule Ovidiu, va rog eu frumos nu va enervati... s-ar putea sa va cauzeze.
Citat:
Peste tot unde se vorbeste de euharistie se foloseste termenul de artos, adică pâinea dospita pe care evreii o mancau tot timpul anului. La euharistie nu a folosit Hristos azimi (azimos)
|
Am mai explicat o data, daca este nevoie (si vad ca e) repet. Termenul
artos este [si]un termen generic pentru paine (dospita sau nedospita) si cum am mai aratat, in evanghelii se specifica contextul pascal in care a fost folosita painea. E bine stiut faptul ca de Paste evreii foloseau doar azima. Cu cateva zile inainte faceau o curatenie generala si maturau orice firimitura de paine dospita ce s-ar fi putut afla in casa. Deci la euharistie, Hristos a folosit chiar azimi.
Nu doar evangheliile prezinta ultima cina ca pe o masa pascala, ci si Pavel, vorbind despre omul nou care se naste prin jertfa lui Hristos (1 Corinteni 5:6-8):
Citat:
Semeția voastră nu e bună. Oare nu știți că puțin aluat dospește toată frământătura? Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi. De aceea să prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al vicleșugului, ci cu azimele curăției și ale adevărului.
|
Am folosit versiunea ortodoxa, si daca va uitati la subsol, veti gasi urmatoarea nota:
Citat:
Ca și la Mt 16, 6, aluatul este aici simbolul alterării (prin fermentație), spre deosebire de azimă (consumată de Evrei la Paști), simbol al purității.
|
Iata deci ca si pe dvs. va invata la fel: de Pasti se consuma
azima, iar aceasta era un bun
simbol al puritatii trupului lui Hristos, in contrast cu fermentii (paine dospita si vin fermentat)-simbol al pacatului. Clar?
Citat:
Vinul e vin intotdeauna și nu "suc de struguri"! [/i]
|
Iaca un text ce ilustreaza tocmai contrariul:
Citat:
Așa zice Domnul: "Ca atunci când găsești must într-un strugure și zici: "Nu-l rupe, că în acesta se află o binecuvântare", tot astfel voi face și cu slujitorii Mei; Mă voi feri să stric tot!
|
Trei idei:
1. Mustul este rodul viței
2. Este o binecuvantare in starea asta naturala
3. Nu-l rupe (corupe, nimici, altera, putrezi)