View Single Post
Vechi 13.06.2009, 00:23:44
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
Este cea mai mare lovitură pe care “am primit/o” de ani de zile de când mă preocupă aceste lucruri și de când citesc pe marginea acestui subiect.
Nu/mi vine să cred ce citesc, sunt uluit.
Vă rog să mă credeți că nu sunt deloc ironic când vine vorba despre aceste chestiuni. Le tratez cu cea mai mare seriozitate.
De fapt, daca te vei duce la un duhovnic, va incerca sa te invete sa fii smerit atat cu duhul blandetii cat si prin astfel de ,, lovituri". Nu trebuie sa te miri peste masura. Smerenia se obtine greu, dar este mama tuturor virtutilor. Mandria o intalnesti pe toate drumurile, e boala acestui veac, mama a viciilor si a pacatelor. Prin mandria noastra il suparam pe Dumnezeu cel mai mult. Si eu si tu. Sa cautam sa o tinem sub control.

In Ortodoxie, mai intai esti ucenic si apoi sfatuitor si nu invers. Nu trebuie sa te miri ca e atat de greu sa gasesti sfatuitori adevarati. Sfantul Paisie de la Neamt recomanda ca in astfel de situatii sa ne intoarcem la Scrierile Sfintilor Parinti.

Te rog sa ma ierti pentru ca te-am suparat. De asemenea as vrea sa-ti spun ca, pentru mantuire e necesar sa fim mai ingaduitori cu altii si mai exigenti cu noi insine. Dupa cum vezi, amandoi gresim: si eu si tu. Caci trebuie sa recunosti ca uneori esti cam dur in exprimare. Asta inseamna ca avem nevoie de un duhovnic. Si trebuie sa fim atenti sa nu-L suparam pe Dumnezeu, pazindu-i poruncile.

Iar daca totusi Il suparam, ne marturisim duhovnicului pacatele mari si mici si incercam sa le eliminam in viitor. Cu cat ne vom curata sufletul mai mult, cu atat vom fi mai aproape de Dumnezeu. Dumnezeu sa-ti ajute!
Reply With Quote