View Single Post
Vechi 13.06.2009, 01:18:14
bogdan268 bogdan268 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.06.2009
Implicit

@ClaudiuT
După cum tu spui că există oameni cultivați în sânul Bisericii, trebuie să recunoști că există indivizi la fel de cultivați și în afara ei. Și dintre atei sunt oameni foarte cultivați și cu bun-simț.
Nu simt nevoia să/mi iau un duhovnic pentru că nu m/am decis să îmbrățișez credința ortodoxă, fără mai întâi a mă edifica în toate nelămuririle mele asupra ei.
Iar un duhovnic nu cred că este în măsură să/mi răspundă la întrebări cu vorba, ci cu fapta, iar deocamdată sunt la stadiul discuțiilor, pe când un monah ia în primire DOAR pe cel care s/a hotărât să/L accepte pe Iisus drept adevărul suprem.

@Antoniap
Recunosc că sunt uneori mai dur în modul de exprimare, însă nu este vorba de brutalitate, impulsivitate sau nestăpânire, ci doar de un artificiu stilistic cu care m/am pricopsit de prin cărți.

@Anna21
Bineînțeles că avem mijloace mult prea limitate pentru cunoașterea lui Dumnezeu, din moment de El este transcendental.
Mulțumesc pentru răspunsul tău referitor la cea de/a două întrebare a mea: “cei care nu L-au acceptat pe Hristos nu vor fi judecati la fel ca cei care nu au auzit de El.”

Asta înseamnă că cine nu a auzit de Iisus, puțini oameni cei drept ținând cont de globalizare, va fi judecat diferit (mai blând ?) decât ei care au auzit de Iisus (90% din ceilalți locuitori ai planetei în afara creștinătății) și au rămas în religia lor, neurmând calea Lui (are vor fi judecați mai aspru) ?
Cineva spunea că vor fi judecați după legea firii, adică după legea lor pământească.

@Patinina34
De ce Dumnezeu nu ar fi părtinitor ?
Păi prin definiție Dumnezeu nu trebuie să fie părtinitor. Dumnezeu este întruparea conceptului de bine și de dreptate, ceea ce înseamnă imparțialitate și faptul că este just în judecata lui și ține seama de factorii istorici sau geografici. Păi ce să înțeleg, că cei 1.5 miliarde de chinezi vor coborî scara IADULUI, pentru că nu L/au acceptat pe Iisus, DESI AU AUZIT DE EL (CU SIGURANTA).
Nu cred că Dumnezeu va face asta. Nu poate fi atât de rău. Nu/i va “deporta” pe acești oameni în IAD, cu toate că nu au îmbrățișat Calea lui Iisus. Iar dacă spui că Dumnezeu este părtinitor, atunci dă/mi voie să mărturisesc că nu cred în același Dumnezeu cu tine.
.............................................
Nu trebuie să vă supărați că vă întreb asta. Dacă mă considerați eretic, nu mă deranjează, căci nu mă va opri nicio ofensă sau hulire în această căutare a mea.
Sunt de acord că ar fi fost mult mai ușor să rog un asistent universitare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă să/mi acorde timpul necesar edificării mele și aș fi fost scutit de efortul scrierii atâtor texte gratuite, însă am decis că siteul creștin/ortodox.ro poate suplini asta.

Încă o dată nu să simțiți ofensați în credința dumneavoastră dacă vă întreb lucruri la care sunt necesare răspunsuri punctuale nu tocmai plăcute auzului. Este exclusiv un demers epistemologic. O să vină și întrebări mai usturătoare de genul “Este adevărat că Dumnezeu din Vechiul T. are imaginea unui rău, despot, tiranic, extrem de brutal cu copiii etc. ?“ Iar răspunsul din câte am auzit eu, ar trebuie să fie – da, așa este. Și multe alte lucruri care se știu, însă eu nu sunt absolut convins de adevărul lor decât dacă văd că sunt recunoscute de un ortodox care cunoaște bine teologia.

Pun toate aceste întrebări (poate bizare pentru dumneavoastră care sunteți obișnuiți să discutați “în familie”) din pricina gândirii mele mai globale și nu punctuale. Tot nu m/am lămurit asupra a ceea ce se întâmplă cu ceilalți oameni (din celelalte religii) după moarte din viziunea ortodoxă.
Reply With Quote