@Orthodoxia.i.thanatos
Tu spui “Biserica Ortodoxa detine invatatura despre Adevar si iti lumineaza drumul pentru ca Isus este Capul Bisericii si Duhul Sfint o umple. Tot ce nu-i de la Isus inseamna minciuna. Acestea sint adevaruri care ni s-au relevat. ”
Ce să înțeleg, că un creștin/ortodox autentic consideră că tot ce nu vine de la Iisus este minciună ? Cu alte cuvinte ortodoxia învață că miliardul de hinduși trăiesc IN MINCIUNA ?! Dacă da, vă rog recunoașteți lucrul acesta, pentru a nu mai rămâne în textele acestea circulare și pentru a trece mai departe la următoarea clarificare personală asupra poziției creștin/ortodocșilor asupra lumii, căci mai am întrebări.
Nu vreau să mă submiez credința, nu o să spun niciodată: greșiți, vă respect foarte mult. Nu voi încerca niciodată să încerc să vă conving de ceva anume, departe de mine gândul acesta, fiecare este liber să creadă în ce dorește. Singura idee care animă intervenția mea este DOAR să aflu (să mi se certifice) lucruri știute bine de dumneavoastră – doctrina ortodoxă – chestiune despre care eu am lacune și vreau să o înțeleg în deplinătatea ei prin articulațiile cheie (întrebările puntuale asupra cărora eu am îndoieli de natură personală, din cauza faptului că n/am urmat facultatea de Teologie Ortodoxă sau seminarul).
@Anna21
Foarte interesant acel text. Nu știam că există 4 legi după care va fi judecat un om: firii, zidirii, scrisă și Evanghelia lui Iisus.
Câteva observații pe marginea acestui text scris de Părintele Cleopa dacă nu mă înșel.
1) Avocatul acela necredincios se întreabă cum să/l judece Iisus dacă ar fi chinez sau de alt neam, care n/a auzit niciodată de Christos. “Ei de acolo nu au auzit de Christos”. Iertată fie/mi comparația, dar China se află ea de cealaltă parte a pământului, însă nu în epoca de piatră. China este a treia economie pe planetă, după SUA și Japonia, și peste 15 ani va ajunge pe primul loc din acst punct de vedere. Majoritatea românilor habar n/au cât de avansată este civilizația chineză. Majoritatea chinezilor au acces la informații globale. Deci cum să fim atât de naivi și să mai credem că chinezii NU AU AUZIT DE CHRISTOS ?! Au auzit desigur, cum și noi am auzit de practicile budiste.
2) “Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul” – se zice în text. Însă mai jos se clarifică faptul că nu TOT PAMANTUL va fi judecat după toate cele patru legi: “Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si de evrei.” Este o contradicție mare.
3) Iar aducerea în discuție a lui Isaac Newton denotă neînțelegerea credinței marelui savant. Biografiile lui îl contrazic flagrant. Cine a citit despre Newton (măcar și de pe Wikipedia) știe că acesta n/a fost creștin/ortodox. Mare parte a vieții a fost a fost adeptul ARIANISMULUI. Iar pe la jumătatea vieții a aderat la o anumită doctrină creștină, care ar fi fost considerată ERETICA de teologia ortodoxă. Isaac Newton a fost anti-Trinitate și, pe lângă asta, nu a recunoscut imortalitatea sufletului și altele. A făcut studii oculte, cum jongla Hașdeu pe la Câmpina, a cochetat cu societățile secrete și a se considera că face parte dintr/un număr restrâns de indivizi care a fost ales de Dumnezeu pentru a descifra sensul scripturilor. Este de altfel adevărat că Newton a crezut că Universul a fost făcut de Dumnezeu, însă nu de un Dumnezeu cum îl percep ortodocșii. Mai mult cum îl percepea Einstein.
4) “Dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii, fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi” scrie în text. Adică legea creștinilor este mai desăvârșită întru Domnul mai mult decât legea celorlalte miliarde de oameni de pe planetă ? De ce nu recunoaște nimeni dintre dumneavoastră asta ?!
Să știi Anna21 că lucrul aceste este într/adevăr unul dintre cele mai importante pentru mine. Și întotdeauna am încercat să/l privesc din toate unghiurile. Pentru că presupune un Dumnezeu PARTINITOR, care într/un conflict al civilizațiilor sare într/o tabără (a creștinilor, după dumneavoastră), pe când eu nu cred că face asta și este echidistant, nu a prețuit rasa albă și europenii mai mult decât rasa galbenă sau neagră și oamenii de pe celelalte continente (care știu de Iisus, au auzit de El, cunosc învățăturile Lui, însă nu cred că El este fiul lui Dumnezeu, ci doar un profet). Există miliarde de pământeni în țări precum China, India, Indonezia, Japonia, 70 de milioane de nigerieni, 175 de milioane de pakistanezi și alte sute de milioane răspândiți prin insulele pacificului care (cei mai mulți) au auzit de Iisus Christos, însă nu cred că El este singura și cea mai adevărată dintre toate poteci spre Dumnezeu.
|