Citat:
În prealabil postat de bogdan268
@Fani71
Unul dintre motivele pentru care vă adresez aceste întrebări este speranța de a obține replici pertinente, DA sau NU, ceea ce tu spui că mai greu se dezvăluie din doctrină.
Referitor la răspunsul privitor la Botez – nu am înțeles nimic. A răscumpărat Iisus păcatul strămoșesc sau nu ?
Iar în legătură cu acea carte indicată am impresia (fără a știi despre ce scrie în ea) că este mai potrivită celui care deja se confundă cu ortodoxia și mai puțin unuia care vrea să o cunoască structural.
Iar legat de mottoul tău, eu citesc mai degrabă Nicolae Steinhardt decât Dumitru Stăniloae.
(...)
În concluzie: cum rămâne cu Botezul ? Clar și univoc.
|
Da, l-a rascumparat.
Insa.. exista un insa si CHIAR nu se poate raspunde asa simplu cu da si nu: asta nu inseamna ca noi acum putem sa ne punem mainile in san si sa asteptam sa fim luati in rai direct.
Asa cum Dumnezeu cand ne-a creat nu a vrut sa fim niste automate, ci ne-a facut liberi, ca sa putem sa ne desavarsim in comuniunea cu El prin alegere libera, tot asa cand ne rascumpara prin cruce nu ne rascumpara in mod automat, gata, tusti! in rai cu voi acuma. Ne da posibilitatea de a lucra si noi samanta pe care ni-l da la botez, de a face sa rodeasca samanta. Se spune ca noi 'colaboram' cu Dumnezeu (suntem in 'sinergie' cu el). Dumnezeu asa a vrut, nu avrut marionete sau automate, sau programe de calculator.
Si in legatura cu cealalta intrebare la care ti s-a raspuns ca da, toti cei care au avut posibilitatea sa auda de Hristos si nu au crezut nu se pot mantui, nu cred ca raspunsul e asa simplu: ce inseamna sa auda? Ajunge de ex. sa auda o varianta deformata de vreo secta, sau de niste misionari colonialisti care le spun (prin vorbe sau facpte) ca sunt un popor inferior, ca tot ce contine cultura lor este de aruncat la gunoi odata cu fosta religie, de exemplu? Cat stim noi aici de ex. despre hinduism? Pai iata, cam atata stiu probabil si majoritatea hindusilor despre crestinism, de ortodoxie ce sa mai vorbim, nu prea a ajuns pana acolo.
Alegerea omplect libera este rara.
Dumnezeu va judeca alegerea fiecaruia si va discerne ce a fost respins cu bunacredinta si ce a fost respins din neintelegere sau nestiinta - nu noi.
Daca citesti Steinhardt, atunci poti citi si cartea de care zic, care este un catehism deci se adreseaza si celor care cauta. Si Steinhardt este crestin 'care se confunda' cu ortodoxia, pe care a cautat-o si a gasit-o deplin.