View Single Post
Vechi 14.06.2009, 16:12:42
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Eu zic:ECHILIBRU in toate!Nimic din ce este dus in extreme nu e sanatos.
Exact.

Nu e vorba aici de 'lumesc si duhovnicesc' cum zice Antonia, dupa parerea mea.

Ma socheaza oarecum ca se vorbeste de 'curatie' in sensul de infranarea de la relatia trupeasca intre soti. Relatia trupeasca dinbtre soti, daca se face cu respectul fata de celalalt si dragoste, este CURATA. 'Patul cununiei curat este, caci Hristos a schimbat apa in vin la nunta din Cana' (canonul sfantului Andrei Criteanul, oda 9) - se pot da inca multe citate si din slujba cununiei si din parinti.

Bieninteles si infranarea e buna, dar daca se exagereaza peste putintele unuia din soti (sau a amandorura), nu este bine, asa cum pana si un calugar ca sf. Ioan Gura de Aur, care avea mare intelepciune si fata de lucrurile astea, spune. (Mi se pare chiar psihologica aproape in sens modern analiza lui.. ca vede relatia dintre sexualitatea si retinerea de la ea prost orientata si manie, cearta...)

Ideea ca relatiile trupesti in timpul sarcinii ar putea face rau fatului este o teorie - nicidecum dovedita, este o teroie a parintelui Arsenie Boca si in alte cercuri ortodoxe din alte tari nu a auzit nimeni de ea. Este adevarat ca femeia este mai sensibila in aceasta perioada, si axata mai ales pe rolul de mama, si ea poate avea mai putina dorinta sau deloc. (Aici trebuie vazut daca sotia ta in categoria asta intra, sau ia ad iteram teoria parintelui Boca). Aici da, este foarte greu pt barbat si probabil ca el trebuie sa faca sacrificii ca sa reziste.

Soare, este greu sa-ti dam noi sfaturi asa fara sa va cunoastem, noi iti putem da doar elemente de gandire iar tu, impreuna cu sotia ta si cu duhovnicul, trebuie sa hotarati.

Doamne ajuta si numai bine pentru familia voastra!

PS Cred ca ar trebui sa dea sfaturi aici mai ales cei casatoriti si care au trecut si ei printr-o sarcina...