View Single Post
Vechi 15.06.2009, 15:18:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Cristi, dar si ceilalti
1. Si eu cred ca Sf.Impartasanie este ceva deosebit si trebuie sa fii pregatit pentru ea si chiar sa o meriti si ca nu se cade s-o faci asa cand vrei tu, in fiecare Liturghie. Nu e vorba nici de post, nici de spovedanie si nici de lingurita ce o primim ca atare, ci de modul in care suntem pregatiti sufleteste si spiritual pentru a o primi.
Acum fiecare cum vede: Unii o vad ca pe un medicament, il iau ca se vindece (de pacat). Altii o iau ca pe un premiu. Se straduiesc si il iau atunci cand merita, cand sunt destul de buni. Altii ca pe o sustinere morala: ma stradui fac ce trebuie si iau bombonica, pentru ca e buna si imi face bine.
Cum e bine?
2. Problema cu dezlegarea si judecarea este intr-adevar f.delicata, Ory are dreptate. Pentru ca e vorba de fiecare preot in parte si puterea lui de judecata si decizie, de interpretarea lui proprie asupra lucrurilor (daca le considera pacate si cat de mari si etc.)
Tot oamenii sunt cei care ne judeca la Sf.Spovedanie, pana la urma, sunt preotii, buni sau mai putin buni, fiecare dupa puterea lui. Nu exista un Tribunal superior la care sa te duci in conflcitul cu un preot, in nici o situatie, nici in aceasta cu Sf.Impartasanie, si care sa decida deasupra preotilor.
Numai Dumnezeu ar putea s-o faca, dar cum s-o faca direct EL cu noi. Asta este problema.
3. Eu stiu ca femeile gravide si lauze nu trebuie sa tina post.
Eu nu as zice ca impartasanie trebuie luata ca un premiu. Este cred ceva periculos aici: noi niciodata nu meritam impartasania orice am face. Iubirea lui Dumnezeu este gratuita.
Impartasania este si sustinere dar poate nu numai morala, ci a vietii pur si implu (daca nu mancam, murim; daca nu luam trupul lui Hristos ce se intampla?); este o participare la trupul lui Hristos adica o unire cu El dar si cu Biserica, deci cu ceilalti credinciosi (asta se cam uita, o vedem ca pe un act individual mai ales).
Este si un 'mediucament al vietii vsnice', adica ne vindeca de slabiciuni si pacatosenie.

Femeile gravide nu ar trebui sa posteasca. Este periculos pentru pruncul nenascut. Nici cele care alapteaza nu ar trebui sa posteasca, poate doar cate putin de carne daca vor neaparat.