View Single Post
Vechi 31.01.2006, 23:31:00
Eugen Eugen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.01.2006
Implicit

Draga "lucians" de ce au baptistii adevarul de partea lor? Fac cumva parte din Biserica intemeiata la Cincizecime, cu continuitate istorica si acuratete dogmatica pana in ziua de azi? Biserica Ortodoxa NU este infiintata pe baza unor pareri rezultate din citirea Sfintei Scripturi, ci chiar Noul Testament constituie o mica parte din Sfanta Traditie Apostolica din Biserica Ortodoxa. Neoprotestantii se conduc dupa un canon al Noului Testament 100% ortodox. Si apoi unde este unitatea de duh? Pai numai in SUA sunt vreo 17 ramuri de baptisti, ca sa nu mai vorbim de ceilalti neoprotestanti, de ordinul zecilor de mii de secte, care TOTI se cred detinatori ai adevarului, toti se cred "in duh si adevar". E adevarat ca multi "ortodocsi" nu citesc Biblia. I-am pus in ghilimele pentru ca de fapt nu mai sunt ortodocsi, se cred ortodocsi prin faptul ca mai respecta unele ritualuri (botez, cununie, inmormantare) pe care le fac pur formal, dintr-un sentiment de turma. Nici n-ar avea nevoie sa citeasca Scriptura daca ar merge la Biserica si ar face cele necesare (spovedanie si impartasanie) pentru ca, spre deosebire de baptisti, care au o cina comemorativa, de paine si vin fara sfintire, ortodocsii au Trupul si Sangele Domnului, (care s-au pastrat in forma instituita de Apostoli numai in Biserica Ortodoxa) si impartasindu-se cu credinta, fara multa citire, fara multa povatuire, se salasluieste in ei Viata vesnica, care ii schimba, ii transforma, ii sfinteste, le da har si putere. Adica, daca unii se aduna "in numele lui Hristos", ortodocsii se aduna "in jurul lui Hristos" cu care se unesc si se sfintesc. Iar cine nu se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului "nu va avea viata in el" (Viata vesnica). Ca ortodocsii (cea mai mare parte) nu se mai impartasesc de loc sau f. rar, aici este tragedia. O hotarare a Sfintilor Parinti spune ca cel ce nu se impartaseste 3 duminici consecutiv, sa fie exclus din comunitate, deci cati mai sunt cu adevarat ortodocsi? Unde erau baptistii de la noi pe vremea lui Stefan cel Mare? Sau macar pe vremea lui Ion Creanga? Ai citit "Amintiri din copilarie"? Veneau taranii de la camp (care erau analfabeti, scoala din sat a infiintat-o preotul Ioan) sa citeasca Biblia, pe care nici n-o aveau? Si crezi ca nu se mantuiau, fiindca nu venise nici un pastor cu cravata de peste Ocean sa le explice cum sa creada? Sa fim seriosi! "Sola Scriptura" e cel mai sigur mijloc de a-i dezbina pe crestini. Ti-as fi recunoscator daca mi-ai gasi in Scriptura un argument pentru "Sola Scriptura". Dar nu ai cum, o sa gasesti impotriva.
Reply With Quote