View Single Post
Vechi 17.06.2009, 17:59:55
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
Nu prea înțeleg, aș vrea un răspuns puțin mai elaborat.
Nu scrie nicăieri că trebuie să faci muncă misionară, adică să răspândești credința, să o faci cunoscută altora ?!
În același timp, cine încearcă să răspândească religia cade în păcatul mândriei, iar credincioșii trebuie să fie smeriți.
Iar oamenii din alte religii, dacă nu ajung să cunoască religia creștină, nu vor ajunge la Dumnezeu. Asta nu înseamnă că adepții creștinismului n/au făcut nimic pentru ca și celelalte miliarde de oameni de pe planetă să ajungă la Dumnezeu ?
Cum ar trebui să cunoască ei religia, să se documenteze singuri, să intre pe internet, să călătorească în cele câteva țări ortodoxe ?

Să rezum nedumerirea:
1) Creștin/ortodocșii nu fac misionariat pentru că se consideră a fi un păcat (mândrie), și n/ar mai fi smeriți.
2) Sunt conștienți că se ajunge cel mai aproape de Dumnezeu doar prin ortodoxism ?
Deci ei nu fac nimic pentru celelalte popoare ?
De fapt, misiunea este pentru un crestin nu numai o posibilitate, ci o obligatie, dupa cele scrise in Evanghelie.
Din pacate sunt slaba la gasit citatele repede. Imi vine in minte doar indemnul lui Iisus catre apostoli, 'predicati popoarelor'.. Si nu se poate spune ca noi, care zicem ca avem credinta apostolica, suntem scutiti de asta. Toti am primit Duh sfant prin mirungere. Toti suntem preoti dupa 'preotia imparateasca' de care vorbeste sf. Petru.

Este evident ca uneori misiunea, in occident mai ales, s-a unit cu tendintele colonialiste si asta nu a fost bine. Dar nu inseamnca ca misionarii catolici au fost cei care au participat activ, in general, la genocidurile care au fost de ex. in America (am mai si participat din pacate). Si au facut si multe lucruri bune si au si convertit cu adevarat oameni.

In lista ta ai uitat misiunile rusesti care au fost foarte extinse, in Siberia, Alasca, Japonia etc. In sec. 20 s-au mai trezit si ceilalti ortodocsi si au facurt misiune in Africa, China, Filipine (parca)...
Deci au mai facut si ortodocsii misiune. A fost o perioada in care nu puteau face, cand erau sub jugul otoman si abia reuseau sa reziste fara sa isi uite credinta. A fost sa zicem o perioada de somn, din care nu ne-am trezit inca de tot..

Am participat odata la o intalnire de o saptamana organizata in Albania pe aceasta tema, si am fost impresionata si m-a pus mult pe ganduri. Si in Albania este cativa o misiune ortodoxa, pentru ca Biserica ortodoxa de acolo a trebuit reconstruita din temelii, ceea ce s-a facut partial cu misionari ortodocsi veniti dinafata; Chiar arhiepiscopul Albaniei, Anastasios, grec de origine, a fost inainte misionar in Africa.

Nu inseamna ca fiecaruia dintre noi i se cere sa plece in tari straine, dar macar sa marturiseasca dupa putintele lui acolo unde se afla, fara agresivitate si prozelitismul, bineinteles.
Mai stii cum vorbeste Steinhardt despre asta? Lui ii apatine si expresia 'primejdia marturisirii'..