Citat:
În prealabil postat de bogdan268
@Orthodoxia.i.thanatos
“Apreciez modul inteligent si elegant prin care iti faci lucrarea” = ???!!!
N-am înțeles. La ce te refereai: la lucrarea de licență, la a “diavolului”, la lucrarea de militare pentru LGBT (de care nu aparțin), lucrarea de cunoaștere corectă și de la sursă a doctrinei ortodoxe ?
Întrebarea a unsprezecea.
Teoria evoluției reprezintă, în știință, cea mai bună dintre toate explicațiile privitoare la modul în care ne-am dezvoltat ca ființe vii. Evoluționismul (fie el teist sau ateist) nu se referă și la abiogeneză (modul în care am apărut). Marea majoritate a oamenilor de știință (fie ei români, francezi, ruși, indieni, chinezi, japonezi sau nigerieni) consideră adevărată această teorie, susținută d.p.d.v. științific. Dintre oamenii de știință care o contestă (foarte puțini numeroși) o parte o fac din convingeri religioase, fiind identificați credinței creaționismului științific – care încearcă să caricaturizeze, ironizeze dovezile care au fost invocate, iar ceilalți se leagă de aspecte strict punctuale aflate în “litigiu”, care, dacă n/ar exista, știința n/ar fi evoluat niciodată.
Este adevărat că teoria evoluției este considerată de creștin/ortodocși falsă din punct de vedere științific ?
Este adevărat că, din viziune ortodoxă, lumea a fost creată acum doar câteva mii de ani, universul, planeta, organismele vii și omul în doar șase zile (iar evoluția prin care au trecut este doar evoluția care s/a petrecut în cele câteva mii de ani), după cum reiese din interpretarea literală a genezei biblice ?
Este adevărat că se susține faptul că Noe a construit o arcă uriașă cu un compartiment pe măsura fiecărei pereche de viețuitoare, știindu/se faptul că pe Terra există (aproximativ) 500.000 de specii de plante și 1.500.000 de specii de animale ?
|
Nu este adevarat.
Exista unii autori ortodocsi si unii ortodocsi care gandesc asa sau cu nuante (autorul cel mai invocat este Seraphim Rose), dar multi altii care nu gandesc asa (exista lucrari in acest sens, p. Doru Costache, p. Dumitru Popescu; Kalamiros (nu am citit inca ultima carte), Bouteneff etc.
Iarasi, au loc discutii aprinse pe acest forum..
Stiinta nu poate fi combatuta decat cu atgumente stiintifice, deci nu are cum religia sa 'fie impotriva' descoperirilor ei.
Referatul biblic al facerii nu este un text stiintific in sensul stiintei moderne. Este un text teologic, simbolic (in sensul cel mai proifund alc cuvantului) si poetic. Nu trebuie inteles ad literam. Asta au vazut si parintii bisericii, insa ei au foloisit pentru interpretarea lui cosmologia din epoca lor.