Citat:
În prealabil postat de bmd
Pai cei f. cititi dintre noi spun ca s-ar baza pe tipicul Sf. Sava si ca noi restul lumii n-am fi stiut lucrul acesta. Eu inclin sa cred ca-i asa, dar schimb intrebarea in de ce trebuie de acum incolo sa stim si de ce n-a fost pina acum important sa nu "gresim"?
Mai am o temere ca exista ceva mai vechi decit acest tipic care s-ar putea sa spuna altceva.............
|
Nu am apucat sa citesc tot ce s-a scris (zilele astea nu prea a timp) dar as vrea sa mai adaug ceva in legatura cu ce zici tu aici:
Exista ceva mai vechi decat regulile tipicului sf. Sava: exista formarea treptata a acestor reguli, sistematizarea si unificarea celor dinainte, care erau foarte variata dupa loc.
Si care sunt o bijuterie, dar sa nu uitam ca s-au format, si ele, din viata vie a Bisericii.
Noi cam uitam ca intr-o biserica daca Duhul Sfant lucreaza regulile se pot si schimba (NU dogmele, regulile care oglindesc si aplica dogmele la viata noastra de zi cu zi).
Deci, in momentul in care credinciosii ajung sa vada niste reguli, chiar ajunse la o perfectiune, ca ceva fixat pe vecie, ca o LEGE sfanta, ceva nu este in regula cu viata Bisericii.