Interesante explicatii, dar ca sa nu amestecam:
1. Eu nu ma refeream la maici.
2. Nici nu stiam ca exista "vesamantaria in altar" (daca nu stiu cum este pe dinauntru). Banuiam ca preotul se imbraca acolo cu vesminte.
Catolicii au rezolvat asta cu sacristia, in afara altarului.
3. De ce sa nu intre calugarii in altar? Eu am vazut peste tot ca intra.
4. De ce sa intre femeia in altar la sfintirea bisericii? Si cand se face asta? Cand se da in folosinta?
5. Am observat si ca multa lume si asa am invatat si fac si eu, fac prin fata altarului un ocol mare ca sa ajunga de la o usa la alta, sau la icoane.
6. Nu spuneam de a intra femeile in altar cu scop de a face slujba, sau a ajunge la masa, ci doar pentru alte lucruri.
7. Barbatii laici si copii - ma refeream ca intra in altar si ajuta acolo (aprind lumanari, candele, tin platoul cu anafora, pregatesc tamaia ,mai stiu eu ce mai fac).
Si eu gandesc la fel ca Fani, in ultim fraza, sa fie mai accesibil laicilor altarul, adica mai transparent si sa poata ajuta mai multa lume, dar la B.O asa este organizat.
Intamplator aici, fiind lacasuri la origine catolice, exista dulap unde sa punem cartile de note si ce ne mai trebuie pentru cor, pomeni si etc. in afara altarului.
In lacasurile ortodoxe totul se pastreaza in altar si pentru femei nu este la indemana.
|