Citat:
În prealabil postat de ory
Am si eu o intrebare;ciocolata,care sunt proprietatile acesteia,ce beneficii si ce efecte secundare are,consumata in cantitati,relativ normale,dar zilnic?
Si,aici ma refer la ciocolata adevarata,adica cea amara,fiindca mie nu-mi place alt gen de ciocolata.Mananc,cam trei patratele,sau patru,pe zi,iar o verisoara mi-a spus ca ea produce cosuri,sau mai bine spus,bubite de-acelea dureroase pe sub piele.Si,cam am ceva pe fata(cate una,doua...pe care le-am pus pe seama menstruatiei).
Ce stiti de proprietatile ciocolatei?
|
Ciocolata: aliment sau drog?
„Dupa cum se stie, ciocolata este un produs alimentar obtinut dintr-un amestec de cacao, unt de cacao, zahar si, uneori, arome si lapte. Originar de pe continentul american, arborele de cacao (Theobroma cacao) a ajuns in atentia europenilor dupa 1519, cand conchistadorul Hernando Cortez a fost servit de catre Montezuma, conducatorul aztecilor, cu o bautura preparata din seminte de cacao, numita „chocolatl“. Bautura era destul de amara pentru gustul spaniolilor, incat acestia i-au adaugat trestie de zahar, vanilie si scortisoara. In curand, acest preparat exotic a cucerit aristocratia spaniola, reteta prepararii sale fiind pastrata secreta, timp de un secol.
Ulterior, bautura s-a raspandit in regatul Frantei si in Imperiul Britanic. Abia in secolul al XIX-lea, mai precis in 1847, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidificare a ciocolatei, iar, doi ani mai tarziu, un suedez a adaugat, la reteta originala, si lapte.
Desi are o concentratie mica de cafeina, efectul psihostimulant al acestei bauturi se datoreaza prezentei unei substante inrudite, numita teobromina. Teobromina actioneaza si asupra inimii, marindu-i forta de contractie.
Ciocolata mai contine si feniletilamina, o substanta capabila sa determine o stare pasionala si sa explice efectul pozitiv in combaterea deprimarii nervoase. De fapt, feniletilamina este considerata substanta care creste in momentul cand o persoana se indragosteste. Din aceasta cauza, ciocolata a fost considerata, multa vreme, un afrodisiac.
Dependenta de ciocolata, o toxicomanie moderata
Pe langa acestea, efectul antidepresiv se datoreaza si salsolinolului, care are efecte de stimulare a unor substante din creier, avand unele proprietati asemanatoare morfinei. Cercetari din deceniul trecut au mai pus in evidenta prezenta, in ciocolata, a anandamidei, substanta asemanatoare, ca efecte, cu principiile active prezente in canabis. In felul acesta, ne explicam mai bine stimularea simturilor si euforia indusa de consumul exagerat de ciocolata. Nu este de mirare, deci, ca se inregistreaza, la unele persoane, o dependenta asemanatoare celei observate la utilizatorii de canabis.
Dependenta de ciocolata pare sa atraga mai ales femeile, care consuma mari cantitati. Se poate vorbi chiar de ciocolatomanie, la persoanele care consuma zilnic intre 100-500 de grame de ciocolata, si chiar mai mult. De obicei, acest tip de consumatori sunt indivizi cu grad de activitate fizica si psihica ridicat, cum se observa la sportivi, dansatori sau la unii intelectuali, care se culca tarziu, citesc mult, fumeaza, dar care nu au nici insomnii, nici anxietate, nici agitatie psihomotorie si nici macar crestere in greutate. Daca, insa, se intrerupe brusc administrarea de ciocolata, se declanseaza, imediat, o reactie anxioasa.
Din cele relatate, se pare ca sunt suficiente date conform carora ciocolatomania este, de fapt, o toxicomanie moderata.”
prof. univ. dr. Ostin C. MUNGIU