..............
Nu sunt oameni mai ....decât iudeii! Totdeauna aleargă împotriva mântuirii lor! Când trebuiau să păzească legea, o călcau în picioare; acum însă, când a încetat legea, se ambiționează să o păzească. Poate fi oare om mai de plâns decât ei,
care-L mânie pe Dumnezeu nu numai prin călcarea legii, ci chiar prin păzirea ei? De aceea se spune în Scriptură: „ Voi, cei tari în cerbice și netăiați împrejur la inimă, voi pururea stați împotriva Duhului Sfânt” . Nu numai pentru că voi călcați legea, ci și pentru că voiți să o păziți atunci când nu mai e timpul s-o păziți: „ tari în cerbice!” . Bine le-a spus: „ tari în cerbice!” . Că n-au luat asupra lor jugul lui Hristos, deși era bun; căci jugul lui Hristos nu-i nici greu, nici povară! „ învățați-vă de la Mine, spune Domnul, că sunt blând și smerit cu inima!” . Și: „ Luați jugul Meu asupra voastră… că jugul Meu este bun și povara Mea ușoară” .
Totuși nu l-au luat, din pricina învârtoșării cerbicei lor, a cefei lor. Dar nu numai că nu l-au luat, ci l-au și zdrobit, l-au frânt. „ Că din veac, spune Profetul, ai zdrobit jugul tău și ai rupt legătura ta” , nu spune Pavel aceasta, ci Profetul o strigă; numește jug și legătură semnele puterii, că au îndepărtat stăpânirea lui Hristos, spunând: „ Noi nu avem împărat decât pe cezarul!” . Ai zdrobit jugul, ai rupt legătura, te-ai izgonit pe tine însuți din împărăția cea cerească și te-ai supus stăpânirilor celor omenești. Uită-te cât de bine a lăsat Profetul să se înțeleagă greutatea lor în a se înfrâna! N-a spus: „ Ai dat jos jugul!” , ci: „ Ai zdrobit jugul!” , răutate pe care o săvârșesc numai animalele care sar și aruncă din picioare, care o iau la goană și îndepărtează de la ele orice stăpânire.
- Dar de unde le-a venit lor învârtoșarea aceasta?
- De pe urma lăcomiei la mâncare și a beției.
- Cine a spus asta?
- Chiar Moise! „
A mâncat Israel și s-a săturat și s-a îngrășat și a zvârlit din picioare pe cel iubit”
....
http://www.ioanguradeaur.ro/702/c-u-v-a-n-t-u-l-i/
Sfintul Ioan Gura de Aur
......
Aviz amatorilor cu mincatul si ingrasatul..! ( valabil si pentru mine )