Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios
...fratia ta NU vrei sa intelegi nimic!!! nu de la mine, ci de la BISERICA, ca EU nu spun NIMIC de la MINE personal!!! Deci daca vrei sa intelegi BINE, BINE, nu vrei sa intelegi IAR BINE!!! Dar nu e in defavoarea mea!!! si nu ma tin cu mot ca am absolvit TEOLOGIA, dar daca nici de cineva care STUDIAZA asa ceva nu se asculta nu ca e mandru ci pt ca stie si spune si nu tine pt el, atunci ce sa ma zic??? asadar nu se mai asculta nici preotii... asa e si credinta noastra... credem fiecare ce vrem cum vrem si cand vrem NUMAI CE NE CONVINE... nu suntem de acord cu BISERICA nu suntem de acord cu Dumnezeu!!! AMIN!!!
VA ROG SA MA IERTATI PT TOATE!!!
|
Ei bine, Geo, si eu aml studiat teologia si am invatat ce am scris mai sus in primul raspuns.
Deci, aceasta traditie formata in jurul altarului si toate aceste canoane sunt tardive, nu erau in primele secole. Nu zic sa le aruncam acuma, ca au un sens si ele, dar sa fim constienti, asa cum zice bmd, ca de fapt toata biserica este altarul. Aceasta despartire in altar si naos s-a facut mai tarziu, cand cum spunea Marius22 parca nu mai era disciplina arcana si putea participa oricine la slujba, chiar nebotezat.
Insa noi cei botezati si credinciosi, ar trebui sa stim ca altarul este toata biserica. Asa sa intram in ea, deci. Nu e vorba de lipsa de evlavie cand spunem ca spatiul de dupa iconostas (altarul actual) ar trebui sa poata fi mai accesibil si mai vizibil. Dimpotriva.
La sfintirea unei biserici se reactualizeaza ce se facea in primele secole. Poate ca sa nu uitam.
Nu e vorba de nici un feminism aici.
Daca vom face din acest spatiu un fel de noua sfanta a sfintelor si le vom interzice tuturor sa-l calce, asa cum spoui tu (si nu se practica in general, pentru ca intelepciunea Bisericii e mai mare), atunci ne departam de Hristos, si ne reapropiem de Dumnezeul Vechiului Testament.