View Single Post
Vechi 24.06.2009, 23:38:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Da, ai dreptate, sa nu il judecam pe Geo, el spune ce a invatat si cu intentii bune.
Iarta-ma, Geo, daca te-am suparat.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Fani - nu stiu istoria crestinimsului si despre canoane. Nu stiu cine le-a dat aceste canoane si cand (poate acele sinoade de acum mii de ani). Daca sunt imuabile si neschimbabile nu stiu. In general ma gandesc si eu asa, daca omenirea asta a evoluat atat, oare anumite lucruri din religie nu pot evolua? Nu cele legate de Dumnezeu, Maica sa, sau ce este legat de credinta, ci anumite canoane cum le numiti voi, legi, facut de niste oameni dupa stiinta si puterea lor de atunci, pentru oamenii de atunci.
Da, dogmele sunt imuabile, canoanele sunt de obicei aplicarea dogmelor la viata Bisericii dintr-o anumita epoca, si de aceea, epoca schimbandu-se, si ele se mai pot schimba, traditia Bisericii fiiind nu numai una fixata, ci si una vie, care poate da nastere la noi forme; si a tot dat. Caci asta s-a si intamplat in Istoria Bisericii cu canoanele. De ex. la inceput erau canoane care vorbeau de episcopii casatoriti (sa nu isi lase sotia din pretinsa evlavie), pe urma a aparut un canon care interzice hirotonirea ca episcop a barbatilor insurati.
...Orice ar spune razvan (care e complect off topic in rest, ca n-are nimic de-a face asta cu ecumenia).

Citat:
Acolo nu avem voie noi. Si sunt de acord, desi undeva (cred ca cateheza despre Sf. Liturghie), ca acestia coboara in biserica, printre noi.
Nu vreau sa mai continui aceasta polemica. Noi nu putem schimba nimic.
Exista o regula (am citit aici pe site) a inchiderii dverului (perdeaua si usile altarului) in anumite momente ale slujbei.
Pai, da exista tot felul de reguli, care au aparut cu timpul.
Sf. Duh coboara peste daruri 'si peste noi toti', asa se roaga preotul la epicleza. Nu se coboara numai in altar..

Citat:
Nu stiu cum este la protestanti in biserica.
La catolici altarul este deschis. Separat si intangibil este numai locul unde se depoziteaza ostia. Iar euharistia se face in vazul lumii.
Judecand dupa ce spune Fani, ei au pastrat imaginea asa cum a fost initial, numai in B.O s-au schimbat lucrurile si s-a separat altarul.
Ma puteti lamuri si pe mine?
Nu au pastrat nici ei cum era initial, acum de la sinodul Vatican 2 preotul nu se mai roaga spre rasarit si spre credinciosi, si au mai fost si alte schimbari.

Schimbarea importanta la noi este aparitia iconostasului si despartirea deci a altarului de restul bisericii.
Insa a a vut si asta un sens si nu am zis ca este rea in sine, daca nu se exagereaza si se vede acest 'zid' nu ca o despartire, ci ca o legatura, acea perdea de icoane nu ca o perdea care invaluie ci ca una care dezvaluie.
Daca iconostasul ar fi mai putin masiv si s-ar lasa perdelele desfacute in timpul liturghiei, ar fi deci mai bine.

Citat:
Fani - nu numai la Botez primim trupul si sangele, ci la fiecare impartasanie.
Stiu, nu asta am vrut sa zic.
Ideea este ca noi fiind botezati nu suntem caehumeni si nu trebuie neaparat sa fim tinuti departe de taine, deci in principiu altarul nu este nevoie sa fie ascuns si inaccesibil noua.
Mai ales ca ne impartasim - deci devenim noi altar.