Cu copiii am si eu probleme si chiar preotul. Sunt totusi f.galagiosi si parintii nu-i pot tine in frau. Si vorbesc asa tare. Nu stiu de ce? Au probleme cu auzul, sau de la gradinita (asa imi explica cineva, ca la gardinita trebuie sa tipe ca sa se faca auziti si asa se obisnuiesc). Ei nu pot vorbi incet, sau sa sopteasca. Este greu sa-i tii atata vreme cuminti, mai ales daca sunt f.mici.
Dar deranjeaza slujba. Preotul nostru are multa rabdare, dar le mai spune cand nu se mai poate: "va rog potoliti-va copii!" Unii crestini s-au mai infuriat chiar.
Este vin parintilor zic eu, sunt prea slabi, dar si poate ar trebui sa nu stea cu ei toata slujba, sa mai iasa afara sa le dea ce au nevoie, etc.
Cu cantatul este o problema.
Cantaretii "lucreaza" la strana aproape 3 ore la Sf.Liturghie, fara apa, in picioare. Oare credeti ca nu obosesc si ei si vocea lor? La nici un concert/spectacol nu se canta aceeasi oameni 3 ore fara intrerupere.
Si mai este si monotonia. Oricat ar fi de frumoase cantarile, dar mereu si mereu aceleasi te plictisesti. Exista unele care se canta numai la anumite sarbatori sau slujbe. Imi place "Ingerul a strigat", este superb si nu te plictisesti/saturi, pentru ca numai cateva duminici se canta.
Si in cele mai multe cazuri cantaretii nu au scoala speciala si nici nu inteleg bine ce canta de fapt.
Pe urma preotul nostru indeamna lumea sa cante si nu vor. Nici Hristos a Inviat, nici colinde.
In bisericile din tara canta batranele mai bine ca strana de multe ori si mai cu suflet.
In rest am mai spus undeva - mi-ar palce mai putine ectenii si mai multa rugaciune propriu-zisa, specific nevoilor vremii (serviciu, copii, boala etc.).
Imi plac vecernia de vineri in acest sens: se citesc si acatiste de sfinti.
Am observat ca la Liturghie nu exista rugaciuni sau cantari pentru sfantul (mai mare) serbat in ziua respectiva.
|