Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Nu pot să te contrazic în cele scrise de tine, dar am totuși o întrebare : de ce este studiată psihologia de către unii preoți ? Cred totuși că un preot are capacitatea intelectuală de a selecta ce este bun din studiul psihologiei.
|
De ce este studiata de catre unii preoti? Fiindca are aceasta aura falsa, ca ofera o capacitate de întelegere a mecanismelor sufletului omenesc, mecanisme a caror cunoastere a evident folositoare unui duhovnic. Acesti preoti simt necesitatea acestei cunoasteri fiindca ei nu duc o viata de rugaciune si nu su nici constiinta necesitatii ei.
Desigur, acesti preoti sunt oameni cu intentii nobile, devotati sarcinii lor (spre deosebire de cei care urmaresc doar câstigurile materiale), dar bunele intentii nu sunt suficiente, dar încrederea în capacitatile psihologiei lumesti e o capcana. Pentru ca aceasta stiinta a fost creata de oameni cu o conceptie hedonista si ateista despre viata, pentru care conceptul de pacat este daunator fiindca ar restrânge omul de la bucuriile vietii, pentru care ideea ascultarii de Dumnezeu e o manie. Astfel, în loc sa-i ajute mai rau îi încurca fiindca le insufla încredere în tot felul de teorii si metode nefolositoare când preotul ar trebui sa alerge la Dumnezeu prin rugaciune. Caci totusi preotul e un reprezentant al lui Dumnezeu, el e menit sa calauzeasca oamenii spre Dumnezeu si nu se poate ca o stiinta lumeasca sa ofere mai mult decât rugaciunea în cunoasterea lui Dumnezeu.
Apoi, repet, discutam abstract despre psihologie în loc sa urmarim concret ce sfaturi poate primi un om de la psiholog. Fiindca nu am alt exemplu ma refer tot la doctorul Cristian Andrei, care reprezinta un caz mai fericit fata de majoritatea psihoterapeutilor din România, fiindca aplica o psihologie mai putin bazata de tehnicile predate în scoli si mai mult pe încercarile proprii de întelegere a sufletului omenesc:
http://drandrei.ro/index.php?page=home
Dupa cum se vede din cuvintele lui, e ceva ce pare profund dar nu ajuta prea mult.
În concluzie, faptul ca psihologia ia omul separat de Dumnezeu o face sa fie nefolositoare pentru preoti si pentru oricine.