Citat:
Īn prealabil postat de Fani71
A nu se confunda un titlu (papa), care intr-adevar era si este dat si episcopului de Alexandria, cu o functie cu totul speciala acordata si in primul mileniu inainte de schisma episcopului Romei, ca primul dintre egali (functie preluata apoi de patriarhul de Constantinopol, al doilea pe lista).
Eu nu am zis ca este corect acest titlu. Este pompos, dar reflecta totusi, deformat, ceva ce se zice si in ortodoxie, ca rice episcop (da, exact, fiecare episcop) il reprezinta pe Hristos.
Fiecare biserica (fiecare episcopat) este Biserica deplina. (Bineinteles are nevoie de comuniunea cu celelalte)
|
Fani, in raspunsul tau cred ca reprezinti parerea catolica referitoare la papa. Nu cred ca s-a pus problema care dintre episcopi, respectiv papa, ar fi primul inter pares, ci care Biserica. Cel putin asa cred eu.
Daca fiecare biserica este Biserica deplina, cum se face ca BC a numit intr-o scrisoare, in care isi precizau locul in lume, BO in rand cu celelalte Biserici nedepline, si anume Bisericile protestante si neoprotestante, nevazand nici deplinatatea, si nici egalitatea, ca situandu-se pe acelasi nivel, adica fiind pereche. BC s-a autodeclarat astfel ca fiind singura Biserica deplina; lucru la care ce-i drept au revenit cu rectificari ulterioare.