View Single Post
Vechi 29.06.2009, 21:16:51
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumesc georgeval, il citisem si eu, dar nu m-a lamurit si nu mi-a raspuns la intrebari.
M-a lamurit numai ca n-ar trebui sa mai fie cantata, ca mai rau deruteaza lumea.
Ai tras concluzia gresita :)

Intr-adevar, cei chemati sunt catehumenii, cei care inca nu sunt crestini dar se pregatesc de botez. Mai exista si de acestia.
Eu corespondez cu un preot din America de la o parohie antiohiana - au avut de Pasti 20 de noi crestini botezati dintre protestanti - ca pe vremea Sfintilor Parinti.

In al doilea rand, in momentul in care Biserica nu mai este deschisa - chiar si potential - catre cei "chemati" - se pierde o parte din menirea Liturghiei. Prima parte a ei, care chiar asa se si denumeste in mod curent - Liturghia celor chemati - are si un pronuntat rol de invatare (Apostol, Evanghelie). Intr-un sens, si noi suntem cei chemati, asa cum explica si Parintele Staniloae.

Mie personal mi se pare extraordinara aceasta ectenie si intotdeauna m-a cutremurat putin, caci m-a dus cu gandul la miile care se botezau in vechime de Pasti sau de Cincizecime. Mi-ar pare tare rau ca dintr-un val de asa-zisa innoire, de fapt diminuare, sa se elimine din Liturghie. Am avut mereu credinta ca nu trebuie sa ne adaptam Liturghia noua, ci noi trebuie sa ne adaptam Liturghiei, caci prin ea intram in vesnicia lui Hristos.

Pace si bucurie!
Reply With Quote