View Single Post
Vechi 29.06.2009, 22:28:01
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Incurci putin lucrurile, cred. Sau nu ne intelegem bine una pe alta.
Ceea ce spun eu este pura perspectiva ortodoxa, pe care o gasesti in orice istorie a bisericii (ortodoxa). Nu vorbeam de cum ne privesc catolicii pe noi.
S-a PUS problema care biserica (in sensul de biserica locala) are o pozitie privilegiata, adica, care dintre episcopi este primul dintre egali. Asta era Roma, episcopul Romei, pana la schisma. Dupa aia, Constantinopol. Cel putin oficial - Biserica din Rusia de ex. contesta acum asta.

Din cate stiu eu BC considera totusi in documentul de care cred ca vorbesti (Dominus Iesus) Biserica ortodoxa (sau bisericile, spuneau ei acolo cred) ca 'biserici surori' dar neavand plinatatea comluniunii cu Bioserica (in sensul, la ei, de BC) fiind in schisma cu Roma. Nu am fost pusi pe acelasi plan cu bisericle protesdante.
Dar in fine, suntem cam in afara subiectului.

Cred ca uneori nu ne intelegem pentru ca eu cand spun un lucru, cateodata il dau doar ca informatie obiectiva, dar tu crezi ca daca il dau, si cred ca este adevarat. ;-)
Din cate inteleg, pui semnul egal intre biserica locala si episcopul ei, ceea ce e mai degraba punct de vedere catolic decat ortodox, caci noi, ortodocsii punem Biserica inaintea functiei, fie ea si de episcop. Nici un om al Bisericii nu poate fi egal cu Biserica. Deci, Biserica Catolica este primus inter pares, cu Biserica Ortodoxa, nu episcopii care o reprezinta; ei sunt egali pentru ca au aceeasi functie. Cel putin asa inteleg eu lucrurile.
Inainte de Intalnirea de la Sibiu 2007 a scris Papa o scrisoare, pe care o avem scrisa si pe un topic (din pacate topicul despre intalnirea ecumenica de la Sibiu nu se mai gaseste!) , deci se poate citi inca fiind o scrisoare oficiala, in care se declara ca apartinand singurei Biserici depline; punct de vedere care a fost apoi revizuit la cererea BO. Deci iata cum ne privesc cei, care vor sa ne unim cu ei: Biserica nedeplina.
Daca nu vorbim despre acelasi document, nu stiu de ce ma contrazici; aici nu vorbim in principiu, ci am facut referirre la o scrisoare scrisa si publicata de Papa. Vorbim nu de teorie, ci de viata practica. Si acolo Biserica ortodoxa a fost numita in rand cu Bisericile protestante si neoprotestante.
Reply With Quote