View Single Post
Vechi 30.06.2009, 00:42:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Din cate inteleg, pui semnul egal intre biserica locala si episcopul ei, ceea ce e mai degraba punct de vedere catolic decat ortodox, caci noi, ortodocsii punem Biserica inaintea functiei, fie ea si de episcop. Nici un om al Bisericii nu poate fi egal cu Biserica. Deci, Biserica Catolica este primus inter pares, cu Biserica Ortodoxa, nu episcopii care o reprezinta; ei sunt egali pentru ca au aceeasi functie. Cel putin asa inteleg eu lucrurile.
Poate m-am exprimat eu gresit. Nu pun semn de egalitate. Sigur, biserica este formata din toti credinciosii, rtrupul lui Hristos, impreuna cu Capul care este Hristos.
Dar fiecare biserica locala este condusa de un episcop care o 'rezuma', intr-un fel. Episcopul face ca biserica sa fie biserica, el este garantul euharistiei, si al credintei, fara el nu se poate.

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Inainte de Intalnirea de la Sibiu 2007 a scris Papa o scrisoare, pe care o avem scrisa si pe un topic (din pacate topicul despre intalnirea ecumenica de la Sibiu nu se mai gaseste!) , deci se poate citi inca fiind o scrisoare oficiala, in care se declara ca apartinand singurei Biserici depline; punct de vedere care a fost apoi revizuit la cererea BO. Deci iata cum ne privesc cei, care vor sa ne unim cu ei: Biserica nedeplina.
Daca nu vorbim despre acelasi document, nu stiu de ce ma contrazici; aici nu vorbim in principiu, ci am facut referirre la o scrisoare scrisa si publicata de Papa. Vorbim nu de teorie, ci de viata practica. Si acolo Biserica ortodoxa a fost numita in rand cu Bisericile protestante si neoprotestante.
Pardon, nu am vazut unde ai zis ca de documentul asta vorbeai. Credeam ca vorbesti de Dominus Iesus din 2000 sau 2001 (dar nu eram sigura).
Da, intre timp este alt papa..
Dar la urma urmelor de ce sa ne suparam ca ei au zis ca sunt singura biserica deplina, asta zicem si noi despre ei!