Eu cred ca problema prezentata in aceasta discutie de catre toti participantii, nu difera de problema pe care o intampina tinerii studiind orice alta disiplina si pregatindu-se pentru orice alta directie in viata, nu doar pentru studiile teologice. Realitatea cred ca tine si de varsta la care tinerii iau contact cu aceste studii, varsta la care majoritatea nu isi cunosc inca adevarata vocatie si nici macar daca au vreuna. Indiferent de motivul pentru care tinerii decid sa urmeze studiile teologice, sau orice alte studii universitare, o parte dintre ei vor descoperi pe parcurs ca nu este ceea ce se asteptau, poate chiar ca nu e ceea ce isi doresc. Unii dintre ei vor continua totusi studiile alese, neavand o alta vocatie suficient de puternic conturata pentru a se orienta catre o alta directie.
N-am intalnit in nici o facultate tineri care sa fie multumiti de ceea ce invata, de profesorii lor, de sistemul de invatamant. Varsta studentiei este si varsta marilor reforme, este si varsta la care mai toti tinerii isi imagineaza ca ei ar face lucrurile mai bine, ca au solutii la care cei dinaintea lor nu s-au gandit.
Cred ca invatamantul teologic, atat cel superior cat si cel liceal, trebuie privit in primul rand prin prisma eficientei rezultatelor sale. Dupa parerea mea este cel mai inalt nivel de calitate din invatamantul romanesc. Biserica Ortodoxa Romana este cea mai veche si mai puternica instutie din aceasta tara, si ar fi destul de logic sa presupunem ca si invatamantul care a alimentat-o secole de-a randul cu preoti este cel putin la fel de performant. Este foarte greu sa judeci un sistem, fie el si invatamantul teologic, cand te situezi in interiorul lui sau foarte aproape de el (student, profesor, tanar absolvent etc.). Evident ca orice perspectiva, chiar si cea din interior, nu poate decat sa ajute si la fel de evident ca orice sistem construit de om este perpetuu perfectibil, dar la fel de adevarat este si ca "mai binele este dusmanul binelui" si ca trebuie sa fim foarte atenti cand dorim reformarea unui sistem cu ce punem in locul lui.
Eu mi-as dori imens ca absolventii altor discipline universitare sa aiba atata cunoastere a profesiei alese cata au absolventii de teologie, cu toate lipsurile lor.
|