View Single Post
Vechi 01.07.2009, 09:41:13
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Cred ca sunt de discutat motivele pentru care o face, mai degraba decat ce anume face.
In principal, pe mine ma intereseaza morala vazuta din afara. Ma intereseaza morala crestina numai pentru ca ma implica si pe mine. Ma intereseaza motivul pe care il impinge pe un crestin sa faca ceva numai pentru a vedea daca acest lucru ma influenteaza si pe mine, daca este ceva predictibil si convenabil pentru mine. Te rog sa ma crezi ca daca ati locui pe o insula, izolati, nu m-ar interesa aproape de loc pe ce va bazati morala.
Citat:
Filtrul acela pe care il mentionezi anterior nu este acelasi si nu el ne leaga intre noi. Daca doresti sa te convingi, studiaza caracteristicile culturilor pre-crestine de exemplu. Nu retin daca tu sau altul dintre vorbitorii anteriori (am citit toate comentariile inainte de a decide sa intervin) a mentionat o idee in sprijinul ateismului, prin care atat ateul cat si crestinul stiu ca a omora un alt om este rau. In culturile pre-crestine omorul ritual era un act frecvent, se omorau chiar si copii mici ca si sacrificii aduse zeilor (cultura Maya de exemplu, dar nu e singura). Asta arata ca, in lipsa lui Dumnezeu ca izvor al moralei crestine unice, morala atee nu este una singura, ci este diferita de la popor la popor.
Pai tocmai ai demonstrat ca filtrul e acelasi
Nu ca mayasii ar fi fost atei
Nu am spus niciodata ca morala atee e absoluta, nu numai ca e diferita de la popor la popor, ea e diferita de la om la om, e relativa.
Citat:
Cand insa tu te referi la morala atee, de fapt, in continut, o percepi cu aceleasi elemente ca si morala crestina. Este intr-un fel normal, e o conditionare cultural-istorica daca vrei. Tu nu poti imagina in acest moment un sistem moral care sa fie fundamental diferit de morala acceptata majoritar de poporul in a carui cultura ai fost crescut si educat (indiferent care ar fi acesta), in cazul nostru morala crestina. Nu poti face mental abstractie de mediul cultural in care ai crescut, care te indreapta catre principiile morale pe care le sustii, chiar daca sub alta denumire. E ca in literatura SF, indiferent de autor, problemele pe care le dezbate aceasta literatura sunt tot cele general umane (chiar daca sunt populate cu elemente care sa zicem nu exista in prezent si ar putea exista in viitor) nu pot depasi sfera umanului pentru ca nu avem reprezentari dincolo de aceasta sfera, nu ne putem depasi propria conditie, nici macar cu imaginatia.
Morala atee e una naturala, deci nu are cum sa fie diferita de ceea ce cred oamenii. Morala crestina se pliaza pe conditiile istorice tocmai pentru ca era construita de oameni. Poate singurul neobisnuit pentru vremea sa a fost Isus, care a venit cu niste idei din care unele mai nastrusnice, ca cea cu intoarcerea si celuilalt obraza, care cu greu se poate urma si azi.
Ne putem depasi propria conditie, si nu numai cu imaginatia, daca vom sti sa ne-o explicam in mod corect. Daca persistam in greseala vom ramine la aceeasi conditie de iubire de sine si, eventual, de aproape.
Citat:
Admir energia pe care o investesti in acest topic, foarte interesant, si, cred, foarte important pentru tine. Nae Ionescu spunea ca "Ateul este mai aproape de Dumnezeu, cu care se lupta in permanenta, decat un crestin secat sufleteste".
Vroiam sa spun ca noi nu ne luptam cu Dzeu, noi ne luptam cu ideea de Dzeu, nascuta in mintea unor concetateni de-ai mei.
Apoi mi-am dat seama ca, intr-adevar, luptam chiar cu Dzeu.
Reply With Quote