ascultare tcut, respectuoas _i primire asculttoare a cuvântului lui Dumnezeu, în vederea conformrii întregii vieci proprii cu acest cuvânt;
Gresit. Trebuie sa ne conformam lui Dumnezeu, o Fiinta vie, nu unui cuvânt mort.
a fi _i a sta cu Dumnezeu: "Rmâneci în mine _i eu în voi. Dup cum mldica nu poate aduce rod de la sine dac nu rmâne în vic, tot la fel nici voi" (In 15,4);
Orice lucrare deliberata a mintii noastre ne separa de Dumnezeu. Legatura dintre un om si Dumnezeu e ca legatura dintre doi oameni: când sunt împreuna (si noi suntem permanent împreuna cu Dumnezeu) daca unul începe sa naluceasca niste gânduri, aceasta este o închidere în lumea proprie, o separare de celalalt.
"menit pentru obcinerea virtucii _i a iubirii lui Dumnezeu _i nu pentru dobândirea _tiincei în general sau a unei dispozicii psihologice deosebite" (Sfântul Francisc de Sales, Introduction U la vie dévote, Filotea, II, V);
Multe i se par omului bune dar nu sunt. Împlinirea voii lui Dumnezeu presupune cautarea acestei voi a Dumnezeului personal. Este deci o actiune sau stare concreta care Dumnezeu vrea s-o facem/sa fim în ea în fiecare secunda. A face voia lui Dumnezeu nu înseamna a ne stradui cum ne trece noua prin cap ci a cere permanent luminarea Lui pentru cele ce avem de facut.
"a reflecta asupra vreunui adevr al credincei, pentru a-l crede cu convingere mai mare, a-l iubi ca pe o valoare atrgtoare _i concret, a-l practica cu ajutorul Duhului Sfânt. Este vorba de o cunoa_tere iubitoare. Implic refleccie, iubire _i propunere practic.VALOAREA SA NU CONSTA IN A GANDI MULT CI IN A IUBI MULT" (CEI, nr. 996).
Alta nascocire omeneasca, iubirismul. Iubirea se manifesta în fapte, nu în exercitii mintale sau emotionale.
Nu stiu voi dar eu nu vad aici nimic contrar luptei cu gandurile. Lupta cu gandurile nu cred ca inseamna a starpi orice gand, caci dumnezeu ne-a dat mintea, si Isus a spus sa-L iubim pe Dumnezeu "din tot cugetul". Deci lupta cu gandurile inseamna lupta cu imprastierea mintii si aducerea ei la Dumnezeu. Nu e asa?
Dar daca e asa, cu ce contrazice meditatia aceasta lupta?
Tu vezi ce-ti place. Ca sa afli voia lui Dumnezeu trebuie întâi sa omori voia si parerea proprie.
Lupta cu gândurile e unul din aspectele ramânerii permanente în Dumnezeu. Meditatia este o îndepartare de Dumnezeu.
|