Citat:
În prealabil postat de mihailt
Mai frate Traditie da nu se intelege din ce am postat mai sus ca distractiile nepacatoase sunt bune dupa cum arata Sfintii Parinti si ca exemplu am dat de la Sfantul Ioan Damaschinul?
Mai apoi Sfantul Teofan zice interpretand cele despre vederea lui Dumnezeu ale Sfantului Simeon Noul Teolog ca daca crestinul merge la Sfintele Slujbe cu bucurie inseamna ca e bine;daca nu merge cu bucurie e o problema.
Oare Dumnezeu nu a aratat ca si Dansul si Sfintii Ingeri se bucura cand cineva ratacit se intoarce si se intristeaza cand cineva se pierde?
Dumnezeu nu a zis vorbind cu Sfantul prooroc Iona ca ii pare rau nu numai de oamenii din Ninive ci si de animale?
|
Mihai, eu inteleg ca sfintii priveau lumea cu alti ochi decat noi. Ei vedeau pretutindeni intelepciunea si puterea lui Dumnezeu.
Ei iubeau natura pentru ca Il iubeau pe Dumnezeu. Deci nu iubeau creatia, ci maretia lui Dumnezeu asa cum se arata in natura. Nu stiu daca ma fac inteleasa.
Am citit in Cuv. Paisie Aghioritul:
"Aceste dorinte, oricat de nepacatoase ar fi, sunt mai rele decat cele pacatoase. Pentru ca o dorinta pacatoasa va zgudui pe om candva si il va mustra constiinta pentru ea si astfel va face o incercare de intoarcere, se va pocai, va spune: "Am gresit, Dumnezeul meu".
In timp ceaceste dorinte, cele "bune", nu-l nelinistesc. Crede ca merge bine. "Iubesc binele, iubesc frumosul. De altfel si Dumnezeu le-a facut pe toate frumoase", spune el.
Da, dar DRAGOSTEA LUI NU MERGE LA ZIDITOR, CI MERGE LA ZIDIRE. De aceea este bine SA TAIEM ORICE DORINTA. Cand cineva face ceva pentru Hristos si jertfeste ceea ce iubeste, facand ceva ce nu-i place - atunci Dumnezeu ii da mai multa odihna."
Sper sa ne fie de folos.