Cred ca este o judecata aspra catre cei plecati sa ii consideram lasi, si una incorecta fata decei ramasi sa spunem ca ne dezamagesc. Cei plecati la munca in afara tarii au facut-o de nevoie, nu dintr-un capriciu, si ar trebui sa ne rugamsa se intoarca cat mai curand. Nici lor nu le-a fost usor. Nici eu n-as putea pleca sa lucrez in alta tara, cu toate ca am avut oportunitati destule, nu simt ca as putea trai altundeva, munci altundeva. Am calatorit mult si prin multe tari, si am vazut ca si alte popoare se confrunta cu aceleasi greutati, cu saracia, cu secularizarea, inca si mai rau decat noi. Dumnezeu va judeca pe cei care au plecat, pentru ca fiecare nu raspunde doar pentru sine ci si pentru neamul sau, dar va judeca si pe cei ramasi in tara, pentru ceea ce poate n-au facut si puteau sa faca pentru neamul lor. Nu trebuie sa ne grabim sa-i judecam nici pe cei care ne conduc, pentru ca din pacate sunt foarte reprezentativi pentru oamenii acestei tari. Noi i-am crescut si i-am educat printre noi, nu au venit de prin tari straine. Comportamentele lor se regasesc la toate nivelele societatii, in firmele mari si mici, la oamenii care muncesc sau invata. cand vom incepe sa ne schimbam pe noi insine in bine, ca sa putem impune si celorlalti sa se schimbe in bine, atunci poate vom fi indreptatiti sa fim mai critici. Pana atunci insa... tot ce putem face este sa ne rugam lui Dumnezeu pentru neamul nostru si pentru trezirea constiintei lui care inca doarme. Dupa cum spunea si parintele Ilie Cleopa - Rabdare, Rabdare, Rabdare!