Subiect: Distractia
View Single Post
Vechi 07.07.2009, 09:55:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Fani, vrei te rog sa-mi explici putin mai amanuntit legatura dintre orgasm si rai, precum si restul?
Pai credeam ca am explicat: din cauza un moment important din unirea trupeasca, care este oglinda, imagine a unirii lui Dumnezeu cu omul - asta e raiul.

Bine, Andrei a fost si itel poetic, nu stiu daca la asta s-a referit.

Citat:
Deasemeni, Sfintele Taine sunt materiale? Cum asa? Ce e material la cununie, la botez si la Sf. Maslu? Dar la Taina spovedaniei? Vezi deci, ca nu am inteles la ce te referi. Poti fi mai precisa?
Pe langa cele spuse de Mihailt, as as adauga: SUPORTUL unei taine este material, iar continutul este duhovnicesc.
Adica taina nu este ceva ce se intampla numai in suflet, ci se intampla cu ajutorul unei slujbe, care foloseste cuvinte, cantari (sunetul este o vibratie a materiei iar pentru a produce cuvinte, este nevoie de corzile vocale, de buze, de limba etc), si materii (apa la botez, uleiul la maslu, crucea si evanghelia la spovedanie etc). Material mai este si rezultatul tainei, adica, de ex. vindecarea (penbtru care ne rugam la maslu), sau, ca sa ajungem la subiectul nostru, viata comuna a unui cuplu casatorit. Taina nu se opreste la momentul in care este savarsita la inceput la biserica, ea continua toata viata.

Citat:
In ceea ce priveste placerile, ma refer acum la calugari, am citit ca ei chiar se despart definitiv de placere; ajung sa-si stapaneasca trupul, tocmai ca sa nu dea voie placerii sa-i traga inapoi.
Tu aici vorbesti de calugari. Noi vorbim de oameni casatoriti.

Citat:
Diavolul tocmai asta face: induce dorinta si placerea. Si atunci cum sa nu se desparta de ea? Dealtfel cred ca din acelas motiv si ceilalti oameni ajung sa renunte de la o varsta, sau din motive de boala, la placerile trupesti; iar in post renuntam si la placerea de a manca ceva bun.
Dupa mine, placerea e o piedica in calea spre induhovnicire; ceea ce nu exclude bucuria vietii. Aceasta, placerea, apartine tineretii, nu precizez pana la ce varsta, dar Ecleziastul spune ca e desertaciune a desertaciunilor. Si atunci?
Nu este o piedica placerea, ci modul in care este folosita.
Oamenii de la o varsta renunta din cauza varstei, nu din dorinta de asceza, in general, cum zici si tu.