View Single Post
  #5  
Vechi 07.07.2009, 10:33:18
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
(continuind o discutie initiata de Iore...)
Oare care era menirea lui Adam si a Evei in Paradis?
De ce a creat Dumnezeu Omul? nu-i erau de ajuns vietatile fara minte si CURIOZITATE
Oare Dumnezeu anticipa deja ca cei doi isi vor da in petec?

Nu a avut deja o "experienta" negativa a ingerilor cazuti? de ce a creat alte fiinte capabile de cadere?

Oare nu se astepta de la ei sa se degradeze si sa-si piarda puritatea necesara existentei alaturi de El fiind fiinte curioase(mai ales femeia)?
Intentia Lui Dumnezeu a fost ca oamenii sa se foloseasca de intreg Universul, de Rai, ca sa se desavarseasca (suie-te la Mine prin gustand din toate fapturile, din toti pomii gradinii); aceasta desavarsire putea sa aiba loc fara caderea in pacat, adica fara ca omul sa puna mai intai in topul preferintelor faptura, ci tinzand mereu spre asemanarea cu Creatorul sau folosindu-se doar de Creatie spre acest scop.

La fel si ingerii buni care nu au cazut evolueaza mereu spre asemanarea cu Dumnezeu facand ascultare de Hristos, facand mereu binele pe care-l doreste Hristos. Ei nu stagneaza intr-o stare mantuita de rau, ci sporesc mereu in bine; similar, si oamenii care se mantuiesc vor evolua la nesfarsit din slava in slava in scopul infinitei asemanari cu Fiul Lui Dumnezeu.

O creatura fara libertate, fara ratiune si fara sentimente este un nonsens. Dumnezeu nu vrea o lume de robotei care sa execute automat programe, ci vrea ca lumea sa raspunda de bunavoie la iubirea Lui prin iubire, care sa aleaga binele si sa refuze raul. Asta suntem noi, asta sunt si ingerii: ratiuni libere, capabile de sentimente, create si eterne, facute deci dupa modelul divin si care avem ca scop asemanarea in har cu Cel care ne-a creat.

Parintele Galeriu ne precizeaza:

[COLOR=black]Cum se poate observa, tradiția răsăriteană, printr-o [/COLOR][COLOR=black]viziune cuprinzătoare în care creația e înrădăcinată de [/COLOR][COLOR=black]mai înainte de veacuri în «Taina lui Hristos», nu exclude [/COLOR][COLOR=black]ci preîntîmpină accidentul păcatului încît iconomia crea[/COLOR][COLOR=black]ției poate deveni o iconomie a mîntuirii. Dar aici, con[/COLOR][COLOR=black]științei creștine i se opune o subtilă întrebare. Anume, [/COLOR][COLOR=black]dacă Adam n-ar fi păcătuit am mai fi primt noi darul[/COLOR] [COLOR=black]suprem al întrupării? Problemă ivită încă din primele veacuri ale Bisericii, la care Fericitul Augustin răspundea grav: «si homo non periisset, filius hominis non venis-set», care a suscitat multe controverse, mai ales în Apus între tomiști și franciscani, și care a rămas deschisă pînă astăzi, în ce ne privește, noi considerăm că un cuvînt al Sfîntului Chirii al Alexandriei, pe care îl redăm, mai departe, aruncă o lumină în pătrunderea misterului: «După cum un arhitect înțelept», spune Sfîntul Chirii, «cînd începe construirea unei case, gîndind cum se cuvine, că în trecerea vremii ea poate suferi vreo stricăciune, fapt ce se întîmplă cu orice casă zidită, el pune o temelie de nedistrus, care este în planul lui, ca și o rădăcină neschimbabilă a operei sale, pentru ca în caz că ar suferi ceva, principiul avîndu-1 sănătos, să se poată din nou construi pe ea. Tot așa, Ziditorul tuturor a pus de mai înainte pe Hristos ca temelie a mîntuirii noastre, înainte chiar de întemeierea lumii. Așa fel încît, atunci cînd din cauza transgresiunii noastre, s-ar întîmplă să cădem, noi să putem fi rezidiți pe El. Deci, cît privește voința și planul Tatălui, Hristos este pus drept temelie, încă înaintea veacurilor. Faptul propriu-zis însă, după[/COLOR] [COLOR=black] cuviință, s-a săvîrșit în timp pentru că așa cerea nevoia [/COLOR][COLOR=black]lucrului. Așa am fost reînnoiți în Hristos, prin venirea [/COLOR][COLOR=black]Sa în timp, noi care îl aveam de mai înainte temelie a [/COLOR][COLOR=black]mîntuirii».[/COLOR] [COLOR=black]Se deduce lesne că Sfintul Chiril are în vedere o [/COLOR][COLOR=black]previziune proniatoare a înțelepciunii lui Dumnezeu în [/COLOR][COLOR=black]«planul cel veșnic» în realizarea creației, previziune care, [/COLOR][COLOR=black]ținînd seama de temporalitatea făpturii noastre include [/COLOR][COLOR=black]și posibilitatea ruinei, a schimbabilității în păcat. Astfel [/COLOR][COLOR=black]cele două iconomii, a creației și a Răscumpărării, se în[/COLOR][COLOR=black]trepătrund ca o unică lucrare a Proniei, «întruparea e [/COLOR][COLOR=black]răscumpărare» (Prof. N. Chițescu) e calea deschisă spre jertfă și spre înviere, întreaga iconomie a mîntuirii, din [/COLOR][COLOR=black]ceasul căderii e o modelare a existenței creației prin tipuri și semne, ca: Isaac, Iosif, Mielul pascal, șarpele de aramă etc., în vederea «Tainei lui Hristos».[/COLOR]
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote