Anca, oi fi avand tu preot si duhovnic pe care sa-l intrebi zi si noapte, altii n-au.
Si uite ca stam aici pe forum si scotocim si inventam ne-inventate de Dumnezeu insusi si ne afundam in filozofii si intrebari existentialiste.
Daca lucrurile ar fi clar scrise, sau am avea unde si cum sa invatam, am fi acum lamuriti.
Ca nu ma intreb conjugarea unui verb, sau o reactie chimica, sau cum functioneaza o masina/instalatie. Astea sunt clar explicate in manuale, le citesti, le intelegi, nu mai ai intrebari. Este clar.
Dar lucruri din astea de religie, ne-scrise, ne lamurite, inventate de un sinod acum x-mii de ani noi de unde sa le aflam si sa le intelegem.
Altfel n-ar mai trebui nici preotii sa mai faca facultate. Se duc, iau Biblia si alte carti si gata, s-au facut preoti.
Da nu-i vezi, ca nu stiu nici ei multe lucruri, dupa ani de facultate si seminar si studiu?
Si eu zic ca nu trebuie sa stim atatea, dar dupa aia ni se spune aia si aia si ca suntem pacatosi si prosti si suntem vinovati ca nu ne-am informat. Peste tot suntem criticati.
"Vezi ca aia e pacat! Aoleu, pai de ce? Pai, uite scrie aici si aici? Si ala cine este si cartea aia ce este" si uite asa incep nelamuririle, nesiguranta si te apuci sa cauti ca sa intelegi.
Si mai scrie la rugaciune sau la calendar: fa otpust, ai harti si canta psalmul, axionul, ectenia, citeste in psaltire, ia firida de la proscomidie.
Cine, ce-s alea frate/soro? Valeu, ca nu stiu!
|