122. Biserica-privată de la Glodeni-Pucioasa (Partea I)
[SIZE=4][COLOR=purple]122. Biserica-privată de la Glodeni-Pucioasa [COLOR=black](Partea I)[/COLOR][/COLOR][/SIZE]
[COLOR=purple][SIZE=4][COLOR=#000000]Mulți creștini care au auzit în treacăt despre secta “[/COLOR][COLOR=#000000]Noul Ierusalim de la Pucioasa” și-au domolit brusc și curiozitatea, și neliniștea, și nedumerirea, atunci când au aflat că pucioșii au o biserică. O biserică autentică, albă, în formă de cruce, cu 12 uși, 33 de cornișe și cu o cruce aurită în vârf, târnosită de un episcop ortodox al B.O.R. după toate canoanele ortodoxe care îndrituiesc sfințirea unei biserici. Prin ricoșeu, pacea și automulțumirea i-a cuprins pe acești creștini: “[/COLOR][COLOR=#993366]Va să zică, pucioșii ăștia nu sunt sectă! sunt și ei creștini ortodocși ca și noi. Ce tot mănâncă rahat ăia care îi ponegresc? ce-au cu ei, săracii? De ce nu-i lasă în plata Domnului!? Numai așa, îi vorbesc de rău din pizmă, pe la colțuri, ca să iasă zâzanie în Biserica noastră! Câtă invidie și răutate la unii care nu-și mai găsesc locul! Și în orișice caz, acum s-a dat libertate la toate cultele, nu mai e ca pe vremea Asasinatului…[/COLOR][COLOR=#000000]” etc. etc.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Aici este vorba, pentru cei care încă n-au aflat, de biserica-privată de la Glodeni-Vale de lângă Pucioasa. Poate exista o biserică care să fie și privată? Ba bine că nu! Numai reciproca nu poate fi posibilă, din motive lesne de înțeles. După lovitura de stat din 1989 orice, mai precis aproape orice, este posibil. De altfel, nici măcar nu e singura de acest fel. Și în comuna Voluntari de lângă București e o biserică-privată. Mare cât un hangar (ca să încapă cât mai mulți în ea), arătoasă, ea a fost zidită de un popă bătrân pentru el și pentru fiul lui, cu bani primiți “de la sponsori”, și acum e aproape gata. Doar pictura îi lipsește. Fiul nu era (încă) popă, dar preotul bătrân era optimist: “[/COLOR][COLOR=blue]Lasă că până ce va fi gata biserica, cu zugrăvitul și cu pictura, se aranjează ele lucrurile![/COLOR][COLOR=#000000]”. Un episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a luat cu frumușelul, arătându-i că dacă vrea să intre în legalitate, trebuie să stea sub ascultarea arhiereului locului, iar biserica s-o doneze, cum ar fi și firesc, către B.O.R. Popa, nimic! Dimpotrivă, el declara ritos: “[/COLOR][COLOR=blue]Nu dau eu biserica mea! Dacă vrea biserică, Prea Sfințitul n-are decât să-și facă. Eu cum mi-am făcut? Las’ că-i cunosc eu pe ăștia din B.O.R., ca pe un cal breaz! Eu le dau biserica și ei îndată mă pun pe drumuri! S-o creadă ei![/COLOR][COLOR=blue]Ia să-și pună pofta-n cui! Păi știi matale câți bani am băgat eu în biserica asta? Mai am pictura de făcut și-i gata. Ce, mi-au dat ei vreun leu, ca să le-o dau lor acum pe gratis? La urma urmei, e pe pământul meu, e a mea! E biserică privată! Acum e libertate, nu mai e ca pe vremuri! I-am spus Prea Sfințitului în față că dacă o vrea, s-o cumpere! Am acte pe ea, îi spun cât m-a costat și i-o vând. Acum suntem în capitalism. Ce zici, că i-a convenit? Nu i-a convenit, vezi bine! El vrea s-o obțină de la mine pe gratis. Atunci, să aștepte până la paștele cailor! Ce, crezi că mi-e frică de ei? Nu mi-e frică! N-au ce să-mi facă.[/COLOR][COLOR=#000000]”[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Avea dreptate bătrânul popă, n-aveau ce să-i facă. Cei de la Arhiepiscopie au considerat că nu e cazul să se ia la trântă cu nebunul și să mai declanșeze vreun scandal public. Ce-i drept, biserica era zidită pe pământul lui, cumpărat de popă special în acest scop, ca să-și zidească un loc de muncă pe gustul lui și totodată să-și chivernisească și odrasla. Interesul pur material se dovedește și prin alternativa pe care i-o oferă el episcopului-vicar: deși numai terenul e cumpărat cu banii popii (pe vremea când terenurile din Voluntari erau încă foarte ieftine), iar biserica e făcută numai cu bani obținuți din daniile credincioșilor și din sponsorizări, popa e gata să-și vândă biserica Arhiepiscopiei, cu teren cu tot! La prețul pieței, bineînțeles.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Biserica-privată din Voluntari e plasată strategic, la o stradă principală, așa că nu duce lipsă de enoriași. Până și viceprimarul când a murit (Dumnezeu să-l ierte!) tot în biserica-privată a fost prohodit, că de! era cea mai mare din comună și putea intra în ea mai multă lume![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Dacă însă s-ar pune problema strict canonic, lucrurile încep să șchioapete. Această biserică nu stă sub ascultarea B.O.R. și în consecință, nu are parohie distinctă. Pentru că e privată, ea nu are enoriași! Impedimentul se rezolvă însă de la sine: ea “fură” enoriașii parohiilor existente din comună, care au și ele niște bisericuțe mai modeste, dar care nu sunt private, ci aparțin întregii obști creștinești. Dacă ar fi cu adevărat privată, așa cum se pretinde, atunci în ea ar intra la slujbe numai proprietarul (adică popa, fiu-său și nepoții – dacă are) și n-ar mai fi deschisă pentru lume (decât, poate ca muzeu, în zilele lucrătoare)[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Pucioșii stau mult mai bine la capitolul ăsta. Biserica lor chiar e privată, nu numai cu numele, ci și cu funcțiunea. În biserica lor nu intră nici pasărea măiastră, deoarece liderii pucioși nu permit asta. Nici măcar pucioșii de rând nu intră, ci numai un număr limitat dintre cei mai vechi; mai precis, doar câțiva pucioși din garnitura anilor ’80-90. Chipurile, doar ei ar “corespunde cerințelor Hrisovului”, care zice că în biserica asta “[/COLOR][COLOR=red]nu va intra nimic pângărit și nimeni care este dedat cu spurcăciunea și cu minciuna, ci numai cei scriși în Cartea Vieții Mielului[/COLOR][COLOR=#000000]”. În realitate și pucioșii de rând (exceptându-i pe cei dedați cu minciuna) împlinesc cerințele din Hrisov, dar liderii pucioși tot nu-i lasă să intre, ca să le păstreze acestora neștirbit sentimentul neîmplinirii personale și al vinovăției perpetue, și astfel să poată fi controlați psihic și manipulați mai ușor.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Mai exact, în această biserică nu intră decât 7-8 indivizi, împărțiți în trei cete, care intră pe rând și-i acompaniază pe cei “trei preoți unși” la slujbe. Atât. Cetele sunt mici, mici de tot, iar preoții pucioși slujesc totdeauna slujbe separate în timp și niciodată împreună. Ceata lui Nicușor e cea mai mică: El și Ea (Nicușor și Mihaela). Restul pucioșilor, care n-au voie să intre în biserică, înseamnă că nu sunt [/COLOR][COLOR=red]scriși în Cartea Vieții Mielului. [/COLOR][COLOR=#000000]Pentru ei, liderii pucioși au conceput soluții alternative. Cei aflați sub controlul direct al liderilor pucioși au la Pucioasa și la Târgoviște câteva “paraclise” improvizate prin podurile unor case particulare. Ceilalți pucioși, risipiți cu domiciliile lor prin toată țara, sunt lăsați în plata Domnului. Liderii pucioși sunt nepăsători și intransigenți: “[/COLOR][COLOR=blue]Treaba lor, să se descurce cum or ști. Nu ne-a pus Domnul să ne ocupăm și de ei. Avem destule pe cap aici și la Târgoviște[/COLOR][COLOR=#000000]” . În schimb, dacă acești pucioși cu statut de paria îi întreabă pe liderii lor dacă au voie să meargă la “bisericile din lume” aparținând B.O.R., primesc răspunsuri în doi peri, astfel ticluite ca să înțeleagă și singuri că n-au voie. Dar niciodată nu li se spune explicit “[/COLOR][COLOR=blue]n-aveți voie[/COLOR][COLOR=#000000]”, ca liderii pucioși să nu poată fi trași la răspundere cu nimic vreodată. Adică, vezi Doamne, nu ei le-au interzis să meargă la “biserica din lume”, ci pucioșii de rând n-au mai vrut, din proprie inițiativă, pentru că nu se mai simțeau bine acolo.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]Revenind la biserica-privată de la Glodeni, trebuie să reamintim că ea a stârnit multe controverse. În primul rând a stârnit controverse chiar în stadiul de proiectare: Marian Zidaru, cu cunoștințele lui de arhitectură și cu gustul artistic deja format o vedea într-un fel, iar liderii pucioși într-alt fel. Ciondăneala s-a sfârșit respectându-se cunoscuta butadă: “cel mai deștept cedează primul”. Ca întotdeauna, liderii pucioși și-au impus gusturile, pretextând că ei “știu de la Domnul” cum trebuie să fie biserica. Și a ieșit cum a ieșit. Mulți profesioniști ai artei au declarat fără înconjur că “biserica asta e urâtă”, dar alții au încercat să îndulceacă spiritele, asemuind-o cu floarea de lotus mult îndrăgită de New Age sau cu ziguratele babiloniene. Un lucru este cert: erminia creștină a fost grav viciată, îndată ce clădirea nu are diviziunile funcționale clasice: tindă, pronaos, naos și altar. Biserica este toată un altar cu 12 uși, știindu-se de la început că ea nu va fi destinată “publicului creștin”, ci numai “celor aleși”. Are 12 uși și 33 de cornișe (denumite în fals cupole, deși ele nu sunt cupole). S-a mers pe soluția aceasta (12 uși și 33 de “cupole”) pentru a se sugera că biserica-privată de la Glodeni (pe care pucioșii o denumesc oficial “Cetatea Sfântă Noul Ierusalim”) este chiar aceea despre care vorbește cartea Apocalipsei în cap.21, denumind-o tot “Noul Ierusalim”. În realitate, în Apocalipsă se vorbește de o cu totul altă cetate, ale cărei dimensiuni (12 mii de stadii, adică în jur de 2000 de km) nu ar fi putut pucioșii în veac să le îndeplinească.[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]O altă controversă este legată de canonicitate. Am văzut că unii se mulțumesc cu informația trunchiată că cineva, cândva, având harul arhieresc valid, ar fi făcut sfințirea pietrei de temelie și apoi târnosirea acestei biserici.[/COLOR][/SIZE]
[/COLOR]
|