Subiect: Distractia
View Single Post
Vechi 08.07.2009, 19:21:59
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit distractia,ori,ori nu...

Nu doresc sa o laud pe anna21 desi merita cel putin pt. faptul ca scriind in limba romana(ca pt. toti dealtfel)a inteles sensul mesajului meu,acesta ne fiind sofisticat de loc.Totusi,anna21 iti ramin dator pt. bunavointa de a intelege comunicarea.
Frate mihailt,special am intirziat sa-ti raspund in celalalt topic tocmai pt. a intelege mai bine atitudinea ta dominanta,desprinsa din mai multe surse.Nu doresc sa te lezez in vreun fel dar mie imi pari exploziv si caustic,grabit si superficial.Lucrul acesta te impiedica uneori sa intelegi sensurile reale si clare din mesaje desi ,cum mai spuneam,sunt scrise in lb.romana.Iarta-ma dar in engleza nu stiu sa-ti scriu.Nici pe departe nu am spus si nu am vrut sa insinuez ceea ce ai inteles tu! Nu mai continui ca este fara sens.
Sora Fani71,poate cadem de acord:intelesul sensului de ,,interzis"in ortodoxie este ,dupa parerea mea,special,mult mai bogat si mai semnificativ decit in ideatia si conversatia laica. Atentie la care ,,prin toate"slavim pe D.zeu altfel putem lesne si pe nebanuite si pe ispititor sa-l putem confunda atunci cind se da inger de lumina(de obicei nu ataca la vedere ci mut ,prea mult pe ascuns).Putem lua drept exemplu de atac obisnuit modul in care ne amageste pe ,,noi fetele" nu cu un barbat urit,nemanierat,imatur... ci cu unul frumos(de-ti tremura sufletul)elegant,sufletist,modest,inteligent,tandr u,etc tocmai pt. a nu-i putea rezista si a te putea ,,cumpara pe putin" ,pe citeva valori lumesti.Prudenta mare cu ,,prin toate"!
Sa nu credeti ca am ceva,ori si ce,impotriva casatoriei,a unirii intime dintre soti in perioade binecuvintate si in moduri binecuvintate.Sau ca as sustine mai mult calugaria.Nu,amindoua sunt cai virtuoase(daca sunt duse canonic)pt. mintuire.Exista canoane suficiente care prevad cum trebuie sa se desfasoare viata de cuplu ca sa fie binecuvintata.Defapt,canoanele amendeaza pacatele care se pot savirsi in cuplu(vorbim despre ele pt. ca doar aceste ne intereseaza acum) de unde pe cale inversa putem lesne deduce rigorile vietii crestine in doi.Canoanele sunt f. stricte lasind o cale de mintuire ingusta,f.ingusta asa cum o arata si Hristos.De aceea casnicia si calugaria sunt jertfe si nu lucruri lesnicioase.Sa nu uitam pe sf. ap. Pavel atunci cind artagea atentia uni ucenic de al sau(ajuns episcop)ce fel de lupta trebuie sa duca pt. a cistiga cununa mintuirii:doar lupta cea buna.Si voi care credeti ca este aceasta ,,cea buna"?
Pai daca aceste canoane sunt lasate tocmai pt. a ne arata modul de ducere a luptei cum aparem noi care incepem incet,incet sub masca stiintei sau si mai rau a bunavointei sa deslegam cu de la sine putere(adica sa ne permitem din ce in ce mai mult) modul de vietuire dupa bunul plac? Nu cumva ne dam noi mai cumsecade decit sf. parinti care au intocmit canoanele?Ba da, iacata unde am ajuns :mai cumsecade decit sfintii!Pai in cazul acesta nu ne mai ramine decit sa ne cutam aura sinteniei desi sunt sigur ca am ajuns intr-un loc cu totul gresit! Iacata unde ne poate duce bunavointa nesabuita si stiinta rau folosita sau asa cum am intilnit la un parinte(nu-mi vine in minte acum care):,,mult ingimfata stiinta"!
Fani71,la care parinte sau scriitor bisericesc sau parinte duhovnic contemporan ai intilnit modul acesta de ,,slavire prin toate" fara a scoate din context?Eu unul am indoieli.
Mihailt,spune-mi te rog un apostol,sf.parinte,parinte ,scriitor bisericesc al ortodoxiei care sa trateze in invataturile sale relatiile intime(sexuale) dintre soti,eu nu cunosc.Ori poate simti nevoia sa fi apologetul unui nou subiect .Eu stiu precis ca tot ce este necesar omului pt. mintuire a fost dat.Rostul nostru al crestinilor este sa traim asa si nici decum sa cautam sa actualizam,sa descoperim sau sa tilcuim in noi maniere ceea ce deja a fost tilcuit.
Imi cer iertare daca cineva se simpte lezat de parerile mele pt. ca nu am pretentia decit ca sunt un mare pacatos(poate chiar cel dintii)si vesnic incepator in vietuirea crestina.Mi-am spus parerea,nu este obligatoriu ca toti sa gindim la fel sau sa vietuim asemenea.Totul este doar ...daca voim!
Reply With Quote