Subiect: Distractia
View Single Post
Vechi 08.07.2009, 19:37:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Da .. si eu sunt socata de orgasm ca imagine a raiului!

Inainte sa iei apararea lui andrei, te rog sa observi ca el nu a vorbit niciodata de familie/casatorie.. el vorbeste de experienta cu "iubita"! Este un pacat imaginea raiului? Cel mai bun dar lasat de Dumnezeu pe pamant..si alte lucruri etc..
Mihailt ii tine isonul, desi as baga mana in foc ca nu este casatorit (iertare daca supar pe cineva)

La fel, tu.. tind sa cred ca ai fost o fiinta pura si cuminte inainte de casatorie (ceea ce este laudabil, desigur).

Exista ideea aceasta inselatoare pe care o sustin multi: dragostea este buna, inaltatoare etc. Daca iubesti, totul se infumuseteaza, se curata.. indragostitii cred ca sunt priviti cu ingaduinta de Dumnezeu, iar orgasmul din iubirea lor curata (curata in ce fel, daca nu este in cadrul casatoriei?) este o "gustare a raiului" (exprimarea lui Andrei)
Nu este deloc adevarat. Iubirea poate fi o patima! Nu toata iubirea este de la Dumnezeu.

(Nici nu mai vorbesc de prezenta orgasmului unde nu exista deloc iubire, alta poveste..)

Dragostea a fost descrisa de catre Sf. Apostil Pavel (toate le rabda, toate le sufera, nu cauta ale sale). Nu stiu de ce trebuie sa gasim noi alte definitii.
Pai, acum a vorbit.
Zicea de iubita sau iubit - ce, nu ne putem numi si sotul iubita sau iubit?
Imi amintesc ca Olivier Clément, un teolog ortodox francez, scria ca nu ar trebui sa ii condamnam aspru pe tinerii (poate crestini dar nepracticanti, tinerii majortiari din zilele noastre) care traiesc in concubinaj, pentru ca dragostea lor are o valoare in lumea in care traim, trebuie sa-i aducem la semnificatie tainei casatoriri intr-un mod nemoralist. (pacat ca nu am fragmentul pe romaneste, el scrie mult mai frumos)
Eu personal nu cred ca starea lor de pacat reduce la zero orice fel de dragoste care ar putea exista intre ei. Dumnezeu este mare. Dragostea e data de El, si chiar daca nu este intotdeuana traita asa cum vrea El, mai pastreaza ceva din scanteia initiala. Asa ca sa nu condamnam din start cuplurile necasatorite, sa zicem ca dragostea lor este complect condamnabila.

Acestea fiind zise, da, iubirea POATE fi o patima, si nu trebuie sa facem din ea un idol. In numele iubirii se pot savarsi si crime si distruge fericirea unor copii nevinovati, de exemplu.
Eu nu am zis asa ceva - cum ii ziceam si lui Traditie: vorbam despre ce ar trebui sa traim, ce ar trebui sa tindem sa traim, nu despre cum orice lucru poate fi pervertit.

Revin...