Subiect: Distractia
View Single Post
Vechi 08.07.2009, 19:52:02
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Sora Fani71,poate cadem de acord:intelesul sensului de ,,interzis"in ortodoxie este ,dupa parerea mea,special,mult mai bogat si mai semnificativ decit in ideatia si conversatia laica. Atentie la care ,,prin toate"slavim pe D.zeu altfel putem lesne si pe nebanuite si pe ispititor sa-l putem confunda atunci cind se da inger de lumina(de obicei nu ataca la vedere ci mut ,prea mult pe ascuns).Putem lua drept exemplu de atac obisnuit modul in care ne amageste pe ,,noi fetele" nu cu un barbat urit,nemanierat,imatur... ci cu unul frumos(de-ti tremura sufletul)elegant,sufletist,modest,inteligent,tandr u,etc tocmai pt. a nu-i putea rezista si a te putea ,,cumpara pe putin" ,pe citeva valori lumesti.Prudenta mare cu ,,prin toate"!
Pai frate zaharia, eu nu am zis sa-l slavim pe Hristos in pacat, am zis sa-L slavim in lucrurile bune lasate de Dumnezeu. Ziceam de patul curat al nuntii...

Sigur, cand este si pacat la mijloc trebuie sa-l numim si sa incercam sa-l curatim. Dar nu sa aruncam si copilul cu apa din baie, adica sa condamnam tot ce fac unii oameni doar pentru ca fac SI pacat (vezi ce scriam mai sus).

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Fani71,la care parinte sau scriitor bisericesc sau parinte duhovnic contemporan ai intilnit modul acesta de ,,slavire prin toate" fara a scoate din context?Eu unul am indoieli.
Sfantul Ioan Gura de Aur, de exemplu scrie asa frumos despre dragostea trupeasca dintre soti. O sa caut iar textul sa il postez.
Se inspira de altfel din texte frumoase din Vechiul Testament (Cantarea Cantarilor si Intelepciunea lui Solomon, cred).

Altfel, multi nu scriau prea explicit despre lucruile trupesti, pentru ca era multa pudoare in acele vremuri despre acest subiect. Ceea ce este firesc; pentru ca este ceva tainic, intim.

Insa poate ca tot raul spre bine, 'nerusinarea' actuala, lipsa pudorii in ceea ce priveste sexul, o pute folosi spre bine, vorbind si noi mai explicit pozitiv despre lucrurile astea.
Sunt si scriitori moderni care au facut-o, imi vine in minte acum Christos Yannaras.