Citat:
În prealabil postat de anna21
@ Litanu
Incapacitatea te de a intelege perspectiva ortodoxa vine din supravalorizarea intelectului!
Voi sustineti ca credinta vine din cunoastere intelectuala, de aceea insistati atat pe cunoasterea scripturilor.
Scripturile acelea poti sa le stii cuvant cu cuvant: daca nu te smeresti, nu cunosti nimic. Mandria impiedica lucrarea harului.
Ortodoxia spune: te smeresti, te rogi si Sf. Duh vine la tine.
|
1. Crestinismul este o religie a oamenilor pe care Duhul ii mana sa cerceteze. Apostolul Pavel ii lauda pe cei
"care cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa."
2. Ti se pare ca "supravalorizarea intelectului" (expresia iti apartine) nu este compatibila cu credinta si cu smerenia? Vreua sa-ti spun un lucru. Credinta si cercetarea se potrivesc de minune. Personal, tot ce se poate cerceta despre Dumnezeu, cercetez. Numai ca, de la un anumit punct, merg prin credinta.
Prin credinta stiu ca Domnul Iisus Hristos se va intoarce (nu am cum sa cercetez). Prin credinta stiu ca Dumnezeu ne-a pregatit ceva ce " la mintea omului nu s-a suit, ochii lui nu au vazut". Prin credinta stiu ca....
"Cercetati toate lucrurile si alegeti ce este bun", ne spune Sfantul Apostol Pavel.
3. "Te semeresti, te rogi si Duhul Sfant vine la tine". Si eu ma smeresc si ma rog, iar Duhul Sfant ma indeamna sa cercetez Cuvantul lui Dumnezeu si sa cred ca invataturile din acest Sfanta Scriptura sunt de la Dumnezeu (vezi semnatura mea).
Pe tine ce te indeamna duhul? Sa dispretuiesti invatatura ("supervalorizarea intelectului duce la incapacitatea de a intelege...")?
4. Nu vreau sa spun ca daca stii multe esti ca si mantuit. Mantuirea vine prin credinta in jertfa Mantuitorului (Efeseni 2:8).