Citat:
În prealabil postat de dianadi
ati putea sa ne lamuriti in legatura cu talmudul? din cate imi dau eu seama cei neevrei sunt numiti goyim....si nu se spun lucruri prea frumoase despre acestia...
Eu locuiesc intr-un cartier unde predominant sunt evrei si le intalnesc prievirea de cate ori ies din casa...
|
Poti intelege simplificat ca Tora este Cartea sfanta la evrei si la altii,carte care impreuna cu anexele a fost de fapt un roman care se putea chema si "Aventurile poporului evreu". Asta era cartea scrisa dar la judaism au fost si traditii si legi care nu au fost mult timp scrise si sau trecut 'PE VORBA" cum se zice pe ebraica.La un moment dat,sau adunat multe lucruri asa,pe vorba,si nu a fost alta solutie decat a scrie inca o carte,nu sfanta,care au numito Talmud. Numele ista este din radacina
Lilmod= invatatura. Talmudul este impartit in cateva capitole in care se poate gasi daca trebuie sa platesti stapanului magarului care tia facut un transport dar a murit sarmanul magar in mijlocul drumului. Sau in capitolul "Femei",cum se face socoteala in ce zile intre doua menstruatii este femeia fertila si numai atuncia barbatul trebuie sasi faca functia.
Nimic secret . Numai un Codex cum trebuie sa traiesti ca evreu.
Goi pe ebraica este "popor care nu este evreu". Si in Biblie apare si nu are nici o intentie rea.
Sa fie clar,cuvantul Goi,nu are nimic jignitor si nu se zice cu dispret cum se zice "jidan".
Inca o data ignoranta face sa judecati gresit oameni.
Cand eu rezolv cuvinte incrucisate pe ebraica,cand mi se scrie popor,scriu goi. Inteles?