Citat:
În prealabil postat de ory
Ciudat este ca, pe acest topic unde s-ar fi vrut sa se discute despre distractii si modalitatile crestinului de-a privi acest aspect, s-a ajuns la cele mai multe polemici si, chiar "palme peste ochi " . Vedeti !? , cam aici se ajunge din prea multa credinta asociata cu intoleranta , la conflicte se ajunge si in viata de zi cu zi cand se intalnesc " crestinii " cu "pacatosii " si, culmea, taman crestinii se considera cei mai pacatosi...cei care (cu mandria judecatii ) scuipa-n pacatosi . Cred ca au dreptate, chiar sunt "cei mai pacatosi " ...stiu ei ce stiu !
|
Crestinul trebuie sa traiasca pentru lumea cealalta si bucuria lui sa vina din aceasta. Distractiile lumesti sunt în buna masura un mod de a te ridica deasupra celorlalti, de a-ti creste prestigiul de fiinta cu viata sociala complexa. Intuitiv asta se urmareste prin petreceri, excursii, experiente sexuale etc desi exista si o doza de atractie pur trupeasca (tot pacatoasa) precum si o doza de dorinta pentru o viata sanatoasa (mersul la mare de pilda).
Cred ca, asa cum spuneau Sfintii, trebuie sa avem moartea în fata ochilor, sa ne rastignim lumii în fiecare secunda; aceasta e adevarata pocainta: întoarcerea permanenta de la lume. Când nu suntem în lume suntem în Dumnezeu. Daca în aceasta stare se întâmpla sa ajungem si pe la mare, nu e rau, daca noi nu slabim încordarea pocaintei interioare.
Cât despre ce se petrece pe acest forum si topic, nu trebuie sa vedem în aceste certuri neaparat ceva rau. Sfântul Ioan Scararul în capitolul despre Desfrânare (curvie se numeste de fapt) spune cum un om duhovnicesc a reusit sa cultive pizma între un barbat si o femeie care desfrânau si prin asta sa strice legatura vrajsmasului între cei doi, deoarece desfrânarea e mai grea ca pizma. Nu zic ca e bine ca sunt certuri, consider ca e realmente rau, dar nu în totalitate, deoarece o armonie între participanti pe un topic dedicat distractiei ar fi ceva nepotrivit, fiindca în NT ni se spune sa traim viata sfânta, ceea ce înseamna renuntarea la distractii.
Nu este un obiectiv sa existe armonie deplina, dupa cum nu este un obiectiv sa este o singura biserica crestina. Obiectivul este sa aparam adevarul, acesta e si rolul Bisericii, nu de club al tuturor.