View Single Post
Vechi 12.07.2009, 23:39:35
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Unde ne-am pierdut firescul?

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Oh da, aici este la fel. Eu am convingerea la candidarea pentru un post (serviciu) sunt privilegiati nemtii, adica au intaietate cel putin. Asa spune si legea, desi se spune ca nu mai este asa.
Si mentalitatea cu ajutatul sau intervenitul este ciudata.
Au fost imprejurari in care am vazut persoane suferind, plangand, sau dand cu capul in perete (deci gresind puternic). Aici n-ai voie sa intervii, sa mangai, sau sa corectezi un om. Ti se spune sa-l lasi singur.
Eu nu pot sa inteleg, fiindca eu nu sunt asa. Dimpotriva, imi doresc pe cineva langa mine cand sunt necajita.
Dar aici nu vorbeam de romani si de ce se izoleaza ei si sunt ne-uniti si nu se mai ajuta unii pe altii.
Ma gandesc la mai multe variante:
- ori copiem prea mult de la vestici, inclusiv snobism
- ori suntem prea solicitati, am intrat intr-un iures care nici nu ne este caracteristic prin natura si nu facem fata, ne robotizam
- ori inca nu s-a ajuns la un grad de cultura inca (inca nu se stie lucrul cu calculatorul, internetul, mailul)
- ori se strica si acea cultura si valorile pe care le mai aveam
- ori fugim de tot ce este romanesc (in diaspora cel putin) (nume, limba, obiceiuri, conationali, chiar religie)
Eu inteleg ca plecam in alte tari ca sa scapam de unele lucruri si persoane si ar trebui in mod normal sa ne adaptam si sa ne descurcam singuri, fara conationali, dar uite ca nu este posibil.
Si ma uit cat reusesc alte popoare care sunt unite, mai ales muslimii si cat se ajuta intre ei. Si isi pastreaza valorile.
Totul este sa nu cadem in extrema.
Doamne-ajuta!

Pentru revigorarea unui neam este nevoie de o educatie axata pe valorile validate de timp. Aceasta educatie trebuie facuta la scoala pentru ca anii de putregai comunist au dislocat sever, in mare masura, structura a 4-5 generatii, iar anii de postcomunism au facut un prapad si mai mare cu generatia postdecembrista. Pe principiul ca o generatie smintita degenereaza singura pe urmatoarea cu conditia ca nimic bun sa nu intervina, conducatorii nostri, pentru care noi ne rugam macar si numai duminica, nu au avut nici macar minimul de bun simt sa-si propuna sa creeze caractere in scoala romaneasca. Cum sa poti insufla unor copii cultul muncii riguroase, respectul pentru lucrul foarte bine facut (asa cum la germani este deja subinteles, este o axioma) cand sistemul de invatamant romanesc este traumatizat din patru in patru ani de experimente halucinante, scoala in Romania ajungand in coma. Cine are copii care au trecut prin examene de admitere in ultimii ani stiu foarte bine la ce ma refer.

Si, totusi, asa cum am mai spus pe acest forum, un puternic curent subteran de renastere nationala incepe sa sa simta din ce in ce mai pregnant. Biserica ortodoxa incepe sa-si spuna punctul de vedere din ce in ca mai apasat si politicul, cu vrere sau fara, a inceput de cativa ani sa-si intoarca privirea catre Dumnezeu. Uimitor de multi romani s-au regasit foarte rapid in acest mesaj si si-au dat seama de deriva in care ne aflam. Vin resurse financiare si umane din ce in ce mai consistente catre biserica romaneasca atat pe cale guvernamentala cat si particulara. De nenumarate ori in ultima vreme am gasit bisericile neincapatoare. Azi, am fost la Draganescu, la Biserica Sf Nicolae unde 15 ani a brodat profetic in culoare Parintele Arsenie Boca. O buna parte din oameni au asistat la Liturghie de afara pentru ca interiorul era plin ochi.

Deci, am putea lua de la celelate neamuri numai ce este bun si am putea sa le altoim pe cele bune ce le-am pastrat daca am beneficia de o educatie racordata la o scara a valorilor incontestabile.

In jungla machiavelica de azi pare idealism, nu?

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote