mi-a placut / nu mi-a placut ...
In copilarie imi placea sa merg la tara, la bunica, sau sa vina bunica la noi.
Imi placea sa ma scufund in dulciurile din magazinul cu coloniale al bunicului. Imi placea sa o ascult pe bunica vorbind despre viata, ascultandu-ma tacuta pentru ca in final sa spuna doar "draga bunichii, apoi, greu pamantul!"
Imi placea sa-l ajut pe tata la orice, sa ma duc cu el la piata, sa facem mancare impreuna, sa asist la lectiile lui cu povesti de la scoala.
Imi placea sa ma plimb in verdele Tatarasilor (Iasi), in Copou unde intram ca intr-un templu in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii.
Imi placea sa ating teiul lui Eminescu, sa caut matele din curtea bojdeucii lui Creanga, sa miroase a iarna cand intra tata in casa incarcat de lemne.
Imi placeau sarbatorile de iarna incarcate de zapada, cu miros de cozonac si sarmale, imi placea vecina care vorbea mereu bland si se juca cu toti copii adunati "la bunici".
Imi placeau tunelurile sapate in zapada de tata dis de dimineata, dupa care ne trezea sa ne spuna ca timpul povestilor a sosit si printesele lipsesc de la masa. Mancand asteptam sa apara din clipa in clipa Alba ca Zapada intr-o sanie picata din cer...
Imi placea sa scriu povesti, sa-mi fac temele constiincios rupand caiete intregi pana iesea tema perfect (pe atunci nu stiam ca perfectiunea nu exista).
Imi placea sa fac cataloage si sa scriu cu rosu, ca tata.
Imi placeau savarinele, biscuitii "citron", ciocolata, frisca, toate prajiturile insiropate.
Mi-au placut "Mihaela" si "Patratel", jocul de sah cu colegii, Olimpiada de la Montreal.
Imi placeau piersicile bine coapte, mai ales de 10 iulie in fiecare an, invariabila data a plecarii in concediu.
Mi-au placut prima zi de scoala alaturi de tata, invatatoarea si colegii...
Nu-mi placeau cozile la ulei, zahar, masline; desi aveau un aer exotic - sa te duci in miez de noapte cu un ceai cald la tata, apoi sa-l vezi dimineata victorios ajuns in casa cu sticla de galben pretios in brate.
Nu-mi placeau jocurile cu papusile - adoram oamenii vii, povestile, discutiile reale.
Nu-mi placeau zilele ploioase in iarna cand inghetam de frig de la scoala pana acasa.
Nu mi-a placut cutremurul din '77 cand toata casa s-a daramat si credeam ca e din cauza Ateneului (in renovare atunci) care ar fi cazut peste casa noastra.
Nu-mi placea nimic facut pe ascuns, nu-mi placeau banuielile si "lasa ca stiu eu" al mamei.
Nu-mi place ziua de 3 mai ... si sicriul tatei incarcat de narcise.
|