Subiect: Distractia
View Single Post
Vechi 13.07.2009, 02:01:27
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

@zaharia_2009: nu conteaza cine anume si ce a zis, chiar nu e relevant daca unii au avut motive intemeiate sau nu. Ceea ce am incercatsa spun este ca, pe un forum, este o infruntare de idei, nu de oameni. Doar ideile conteaza, nu si autorii lor. Putem argumenta ca ar putea conta legitimitatea anumitor opinii, adica experienta sau pregatirea care permite anumitor autori sa exprime anumite pareri, dar tot nu conteaza autorii in sine, ca vor sa nu sa ii cunoasca personal pe ceilalti sau sa ii masoare. Aici se masoara doar ideile.

In antichitate cei ce scriau carti nu le semnau, considerandu-se ca produsul intelectual, chiar daca e izvorat dintr-o singura minte, nu apartine doar acelei minti, nu ar putea nimeni sa aiba un "drept de proprietate" asupra ideilor respective, cei ce le-au inspirat sau chiar intreaga societate avand un drept de paternitate, chiar si partial, in ideile respective.

Cred ca netul aduce si frustrari, deoarece intr-adevar necunoscandu-se intre ei, vorbitorii nu pot convinge pe ceilalti de meritele proprii sau realizarile lor, decat prin ideile exprimate, si asta nu e intotdeauna usor.

Dezbaterile de idei insa, pentru a aduce foloase tuturor celor implicati, trebuiesc sustinute cu inima si mintea deschisa, fiind in permanenta dispusi sa invatam unii de la altii, sa ne schimbam punctul devedere daca argumentatia altuia este mai puternica decat a noastra, de a convinge de adevarul celor spuse de noi, altfel nu mai e vorba de o dezbatere de idei si dialogul se transforma intr-un monolog. Ideea de baza intr-un dialog de idei este ca toti participantii sunt egali. Asta nu e intotdeauna comod pentru toti, dar asta e. cam asta am avut de zis pe subiect.