@Fani71: eu una nu cred ca nationalismul in biserica este rau, din contra. Atunci cand in afara bisericii totul iti ataca identitatea, mi se pare de bun augur ca macar biserica sa iti permita macar sa ti-o exprimi, daca nu sa te protejeze. Nu cred ca oamenii prefera extremele, cred insa ca sa inlocuiesti un sistem (comunism) cu altul (nu stiu cum sa-i zic, ma feresc de cuvantul "democratie" ca dracul de tamaie! - in fine, altceva) dureaza mult mai mult decat ultimii 20 de ani. Mai ales cand nu esti sigur ce vrei sa pui in loc. Eu nu sustin teza sa luam bun ce au celelalte popoare si sa altoim pe trunchiul nostru, pentru ca nu avem suficient discernamant sa vedem ce e bun la alte popoare si nici trunchiul nostru nu il cunoastem suficient de bine. Curent de renastere nationala exista, dar din el si din alte curente, de jos in sus, trebuie sa se nasca un sistem de valori care ulterior se va impune. degeaba asteptam noi un demers de sus injos, de la conducatori, ca nu asa se intampla lucrurile astea. Lucrurile bune se intampla, in prezent, dar ele nu se vad la TV sau in presa (slava Domnului!) si sunt perceptibile pentru cine are ochi sa vada. pentru cine se uita la TV si citeste presa, lucrurile stau intr-adevar catastrofal! cei ce-si fac din presa sursa principala de informare au exact ce merita - informare!
Adevarat ca Sf.Ap. Pavel a spus asta, dar tot adevarat e ca (sa ma iertati dar nu gasesc citatul) vom raspunde in fata lui Dumnezeu nu numai in nume propriu ci si pentru neamul nostru. de altfel si modul in care pacatele parintilor se rasfrang asupra copiilor, pe cateva generatii, ilustreaza tot necesitatea si indisolubilitatea ideii de neam. Tot Dumnezeu a creat si neamurile, ca altfel am fi fost toti un neam de la inceput si am fi avut o singura limba.
E adevarat ca nemtii sunt destul de nationalisti, chiar daca nu au voie sa o spuna, si asa vor fi pe veci, la ei va fi intotdeauna greu sa se integreze strainii si e si normal (eu nu-i iubesc deloc pe nemti, dar sunt creatori de sisteme, sisteme ce transcend cadrul lor national, iar urmatoarele razboaie sau conflicte din Europa tot de la nemti vor pleca, chiar daca nu ne vom mai bate cu tancurile prin desert ci cu gazul de la rusi iar in loc de raiduri aviatice si debarcarea din Normandia vom avea o alta criza financiara sau bursiera; razboaiele moderne se duc cu altfel de arme).