@Cristina - tu ai multa dreptate. Eu ma refeream si faceam insa o distinctie la: strainii care deja locuiesc de niste ani intr-o tara si nu de cei care se vantura la lucru sezonier. Oamenii aceia locuiesc in acea tara si trebuie sa poat trai din ceva.
Ma abtin sa mai spun alte lucruri.
Da, se cheama discriminare. Si da, desi exista deja legi care s-o combata nu poti face nimic impotriva ei.
Si exista si diferente de la tara la tara. Sunt tari unde strainii sunt mai bine primiti. La ora asta insa nu mai stiu unde si cum, probabil in Canada, in Australia. Criza este peste tot.
@Fani - eu ma mir uneori ce sanse au unii si nu inteleg cum. Ori nu spun adevarul, ori unii stiu unde sa caute si altii nu, ori nu stiu.
Pe plan lingvistic nu se prea ofera/gaseste nimic pe limba romana. Cum spuneam profesori si traducatori nu au de lucru si este o concurenta acerba. Si stiu ce spun.
Si mai este si problema ca nu poti sa lucrezi decat pe limba materna, deci ca sa te bagi terte limbi nu te accepta nimeni.
Copii de romani nu vor nici ei sa invete, nici macar sa vorbeasca romaneste, iar parintii se opun si ei.
Ii vad cum de mici, de cand intra la gradinita capata accentul german si incep sa uite romana.
Si asta pentru ca: nu exista aici invatamant de limba materna pentru straini (asa cum la noi in tara exista invatamant in limbile minoritatilor), nu exista librarii, biblioteci cu carti de limba romana (inclusiv pentru copii), nu se face nimic.
Nici ortodoxie nu se preda in scoli, ci numai alte confesiuni si religii.
Se doreste stergerea efectiv din memorie a tot ceea ce este legat de tara din care s-a plecat. De ce? N-am sa inteleg niciodata.
De ce tu roman si crestin (sau chiar ne-ortodox) sa nu vrei pur si simplu sa stii de alt roman de langa tine, sa nu-l bagi in seama, sa-l mai si ranesti?
S-a intamplat ceva. Este si o frica, este si problema economica, greutatile tot mai mari...
Ceea ce spui tu cu nationalismul in biserica n-am intalnit aici, nu sub aceasta forma.
Nu sunt grecii cu grecii si rusii cu rusii?

Ba da, sunt!
Nu sunt romanii cu romanii! Asta este problema si asta vreau sa inteleg. De ce nu sunt romanii cu romanii?
Si ti-am spus, nu vad problema in a sluji in limba materna. Aici sunt destui care vin si asculta slujba in limba romana, chiar daca nu sunt romani. Ei inteleg slujba si semnificatia ei, isi fac rugaciunile in limba lor. Si asta este esentialul.
Venim sa ne rugam in biserica, sa avem slujba si preot, dar asta nu ne face "de obste". Tot fiecare suflet comunica in rugaciune cu Cel de Sus.
Si te contrazic - cei care nu apartin de BOR o duc mai rau. Preotii nu au parohie definita, nu este biserica proprie ( si nici sala adiacenta pentru intruniri si agape), nu sunt fonduri, nu este organizare si comunicare, nu este control,este ruptura cu tara. BOR mai construieste biserici aici, trimite preoti, acestia sunt sustinuti in diverse moduri. Nu este nici pentru ei prea roz (ca nu acopera nevoile), dar oricum mai bine.
Este ca un sat fara primar si fara caini, fiecare cum poate.
Da, mai este si individualismul "de obste". Suntem toti ortodocsi, dar nu care cumva sa colaboram, sa ne ajutam, sa facem ceva impreuna (greci, romani, rusi etc.).
Auzi numai placa "pai nu ne lasa aia".
Ortodocsii sunt neuniti si ne-coordonati cumva. Macar ceilalti sunt uniti si fac la fel toti si impreuna, ca apartin toti de Papa si acela le da "na-na" daca nu-s cuminti.
Da noi: grecii cu grecii (cu mitropolitii lor), rusii cu ai lor, iar romanii daca sunt cu BOR bine, daca nu, sunt ai nimanui.