Citat:
Īn prealabil postat de jeny
frate stiu pe cineva care in timpul SFINTEI SI DUMNEZEIESTII LITURGHII sta in genunchi cu ochii inchisi si spune DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL..
|
Rugaciunea inimii este intr-adevar de mare folos duhovnicesc, dar eu cred ca ea poate sa fie respiratia si hrana noastra cand suntem acasa, pe drum, in Biserica atunci cand nu e slujba. Daca ai venit la intalnire cu Hristos din Sf. Liturghie, atunci bucura-te de intalnire, traieste comuniunea cu El.
Si apoi cred ca nu trebuie sa vada toata lumea ca stai in genunchi toata Liturghia, ca sa zica "vai, ce credincioasa e!" Sa fim mai atenti la duhul fariseismului. Nu mai spun ca nu e canonic corect sa se stea Duminica, in ziua Invierii, in genunchi. Din traditie s-a ajuns ca la romani si la rusi sa se stea la anumite momente din Sf. Liturghie, iar la greci numai in timpul Epiclezei, dar sa te duci sa stai in genunchi la toata slujba, mie mi se pare o exagerare, care fie vine dintr-o ispita de-a dreapta, fie dintr-o neintelegere a lucrurilor. Fratilor, sa sa ne dea bunul Dumnezeu trezvie si masura in toate!
Legat de cor, si eu cred ca e buna participarea celor care vin acolo. Dar o participare nu numai cantata, dar si simtita. Inteleg perfect ce simte fetita ta, dmb, copiii sunt foarte atrasi de aceasta participare, de aceea e bine sa ii invatati intr-o saptamana un antifon, in alta raspunsurile la o ectenie, Tatal nostru, Crezul, etc si ei vor dori sa vina la Biserica macar pentru a exersa. Iar treptat, treptat, ceea ce se canta o sa ajunga si in inimioara lor si astfel veti face ceva de folos pentru intreaga omenire.
Elena