View Single Post
Vechi 16.07.2009, 00:47:24
nicolletta nicolletta is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit Danion vasile

Am văzut că nu putem converti pe cineva. Atunci, cum putem să ajutăm la convertire?

Asta e o întrebare foarte bună, pentru că, în momentul în care noi întrebăm cum putem să convertim – ți-am spus că primesc astfel de întrebări –, îmi dau seama că omul e decis să-l convertească pe celălalt, chiar dacă celălalt nu vrea, moment în care se pune problema în a-l ajuta să facă primul pas, măcar un mic pas spre convertire. Eu am un răspuns standard, plagiat de la Părintele Porfirie, făcătorul de minuni. Părintele Porfirie Bairaktaris zice: „Nu vorbiți atât de mult copiilor voștri despre Dumnezeu, ci vorbiți-I mai mult lui Dumnezeu de copiii voștri”. Și singura voastră șansă de a-i schimba pe alții este să mergeți voi înșivă pe calea sfințeniei. Asta a zis Părintele Porfirie, asta învață de fapt întreaga tradiție a Bisericii, și asta repet și eu, la rândul meu, ca un papagal, fără să-mi fie rușine, că nu putem să convertim, să ajutăm pe nimeni să se convertească, dacă noi nu alegem să mergem pe calea sfințeniei. Mi-e frică de acest cuvânt, sfințenie, dar credința creștină fără sfințenie egal credință necreștină. Sfințenia e pecetea, e ce-i mai propriu vieții creștine