View Single Post
Vechi 16.07.2009, 00:59:14
nicolletta nicolletta is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit Danion vasile

Ce este Raiul?

Ce e raiul ar trebui să spună cei care au fost în rai.
La întrebarea asta ateii spun că nu se poate răspunde, sau că raiul e o minciună, o iluzie. Numai că am avut sfinți ai Bisericii care au fost în Rai, au văzut frumusețile Împărăției Cerurilor. Nu numai Sfântul Apostol Pavel, care a fost răpit la al treilea cer, ci și alții, care au dat mărturie despre cele pe care le-au auzit sau le-au văzut, și au spus că frumusețile vieții de dincolo nu se pot compara cu frumusețile vieții de acum. Sfântul Eufrosin, prăznuit pe 11 septembrie, e unul din cei care au văzut raiul și au vorbit despre cum e acolo…
Mie mi-e de ajuns să știu că iubirea din rai va fi de o mie de ori mai mare decât iubirea pe care o am acum față de Hristos, acum față de soție, acum față de copii, acum față de duhovnic, acum față de cei de lângă mine.
Am avut un prieten pe care l-am cunoscut brusc. Era într-o situație foarte, foarte grea, a rugat un preot să-mi scrie, preotul mi-a scris și eu am răspuns preotului: „Spuneți-i tânărului respectiv că eu sunt fratele lui de cruce; că, deși nu mă știe, suntem frați de cruce și cel puțin până va depăși încercarea respectivă, eu sunt lângă el, umăr lângă umăr”. Și a fost impresionat tânărul respectiv și mi-a scris el însuși și viața lui s-a schimbat foarte puternic din momentul respectiv. Și m-am gândit: totuși, ce ciudat! M-am gândit că, dacă n-aș fi avut starea să-i spun că sunt fratele lui de cruce, poate că nu și-ar fi ieșit din carapacea în care se afla, dar așa, o fărâmă de dragoste, o unghie, nici cât o unghie de dragoste, l-a pus foarte tare pe gânduri.
Raiul... Am un prieten care face un doctorat despre Împărăția Cerurilor. Și s-a dus la unul dintre cei mai mari teologi ortodocși ai vremurilor noastre, și teologul respectiv, francez, i-a spus doar: „E, ce știm noi ce e dincolo?” Un răspuns mai degrabă agnostic decât apofatic. Răspunsul l-a dezamăgit pe colegul meu care-și făcea doctoratul despre Rai, pentru că a ajuns la concluzia că, până la urmă, teologul respectiv era bun doar în cărți. Nu vreau să afirm că cei cu studii înalte știu totul despre rai și despre frumusețile Împărăției, în nici un caz! Dar în același timp cred că noi trebuie să pășim încă de aici cu un picior în rai…
Ce e dincolo de cărți e altfel. Și eu acuma sunt oarecum dincolo de cărți, suntem într-o discuție vie și nu vreau să mă eschivez, să spun că Raiul e ceva ce mie mi-e cu totul străin. Cred că Raiul ne e propriu tuturor creștinilor, cred că în clipa în care ne rugăm lui Hristos și în clipa în care inima noastră e topită de dragostea lui Hristos gustăm, într-un fel, raiul.
Cele mai mari bucurii pe care le am, așa, ca om căsătorit – dragostea de copii și dragostea de soția mea, chiar dragostea trupească cu soția mea –, nu pot fi depășite decât de starea de unire cu Dumnezeu din timpul rugăciunii. E adevărat că dragoste cu soția poți să faci în fiecare săptămână, iar mângâierea duhovnicească ți-o dă Dumnezeu când vrea El, poate de trei ori în toată viața! Însă în momentul acela simți că ceea ce s-a întâmplat atunci covârșește orice altă senzație.

Spuneai că Raiul face parte din noi.

Nu la propriu. Ar trebui să îl purtăm în sufletele noastre, tot timpul; tot timpul, orice facem, zi de zi, să ne gândim: „Asta mă duce mai aproape de Hristos sau nu?”

...în același timp, coabităm abitir și cu iadul...

...din păcate.

Ce este iadul? O sperietoare pentru a-i face pe tineri să se apropie de Hristos?...

Da, de fapt, Dumnezeu, văzând că adevărul nu este destul de eficace pentru a-i călăuzi pe oameni spre mântuire, s-a gândit să-și teleghideze roboțeii de Sfinți Părinți să ne zică povești horror cu iadul, cu draci, cu furci, cu bărci... Și, în cele din urmă, după ce vom muri, ne vom uni cu Acest Dumnezeu, neputincios de a-i duce pe oameni în Rai cu adevărul, și vom vedea că vom găsi minciună și pe lumea cealaltă, și, în cele din urmă, viața noastră în rai va fi o viață de minciună, o viață de compromis, suferință și așa vom trăi miliarde și miliarde de ani. Și care a mai fost învierea noastră, de fapt? Nici una. O astfel de abordare este penibilă…
Iadul e o realitate tot așa cum realitate este Raiul. A spus clar Mântuitorul că există Rai și iad și între ele o prăpastie de netrecut. Nu pot cei din iad să ajungă în Rai. Numai pe unii din iad îi scoate Dumnezeu, pentru rugăciunile Bisericii.
Motovilov, de exemplu, ucenicul Sfântului Serafim de Sarov, n-a crezut că există chinurile iadului așa cum sunt descrise în literatura bisericească și a trăit pe propria piele chinurile respective, a simțit viermele cel neadormit care îi tot mânca trupul și nu termina să mănânce trupul respectiv și, pe măsură ce viermele mânca, trupul se refăcea la loc, și tot așa. Motovilov a simțit, așadar, aceste chinuri, și cred că pe lumea cealaltă, la Înviere, păcătoșii or să sufere și cu trupurile, tot așa cum drepții care vor învia în Împărăția Cerurilor se vor bucura și cu trupurile de slava lui Dumnezeu.
Pentru mine iadul înseamnă singurătate. Nici nu-mi trebuie o frică de iad mai mare decât frica de singurătate! Cea mai mare pedeapsă pentru păcatele mele – sau poate cea mai mică – ar fi să fiu singur. Iar eu nu vreau să fiu singur! Vreau să fiu cu Hristos, cu Maica Domnului, cu Sfinții, cu soția mea, cu copiii, cu prietenii, cu cunoscuții, cu toți oamenii. Și cu dușmanii mei. Am un fix: vreau să fiu în rai cu dușmanii mei. Mă rog pentru ei și nădăjduiesc că Hristos va primi dacă nu rugăciunile mele, măcar rugăciunile altora pentru aceștia, pentru că se roagă toată Biserica pentru ei, așa cum se roagă pentru toți ceilalți.

Nu te gândești că va fi un chin pentru ei să fie cu tine și acolo?

Păi nu, că... A, ha-ha, pentru că s-ar putea să facă alergie la mine și în Rai! Nu m-am gândit la asta... Nu, cei care ajung în Rai depășesc orice bariere de genul acesta. Întrebarea îmi place, iese din șabloanele standard ale unor discuții dintre jurnaliști și oameni care vor să dea o mărturie plictisită, bătută în cuie.

Mai există păcat în lumea asta modernă în care trăim?

Nu, nu, păcatul a dispărut. Arătam într-unul din articolele din lucrarea Tinerii și sexualitatea că păcatele pe care le cunoaște ca atare societatea modernă sunt: fanatismul religios, lipsa de grijă față de problemele mediului înconjurător etc. Curvia, beția, homosexualitatea, astea sunt trecute cu vederea, astea ne-au intrat în reflex, și păcătuim cum respirăm. Scria cineva despre un rege cu multe amante, care era într-o stare trupească mai delicată din punct de vedere medical: într-o erecție continuă. Cam așa e societatea noastră contemporană! Tot timpul gata să păcătuiască: păcătuiește, obosește, iar se ridică și păcătuiește mai departe! O vigoare dată de vrăjmaș, de puterile întunericului; e inexplicabil cum se păcătuiește cu atâta...

...voluptate.

...voluptate, exact!

Cum îi putem spune tânărului de astăzi că nu are voie să facă una sau alta...

...iar noi facem asta în fața lui sau cu ușa închisă, sau astfel, încât el oricum află că noi o facem.

...sau din