Citat:
În prealabil postat de naephius
Eu nu sunt pentru necinstirea maicii Domnului, caci e cea din care s-a nascut Dumnezeu Cuvantul dupa trup. Cred ca in gruparile neoprotestante s-a ajuns sa nu se mai vorbeasca (aproape) deloc despre ea, tocmai pentru a se evita idolatrizarea ei. Adica, cred eu, s-a mers exact in extrema opusa ortodoxiei/catolicismului.
Nu e important daca a avut sau nu copii dupa nasterea lui Hristos. Important e ca INAINTE sa-L nasca pe Hristos, sau sa se zamisleasca Hristos in pantecele ei prin Duhul Sfant, a fost fecioara. Adica e important doar pentru cei care vor s-o ridice la ce-stiu-ce rang deosebit de inalt, dar pentru mantuirea omului, e absolut neimportant acest detaliu.
|
Eu ma indoiesc. Nu spun ca mantuirea s-a realizat de catre ea, insa pot sa spun ca a avut un rol deosebit, fara acel "Fie mie dupa cuvantul tau"
nu s-ar fi realizat intruparea. Mie imi place exprimarea teologica a parintelui Staniloae- nedespartit a fost Fiul de Tatal si a ramas intr-o unire cu El si cand a fost pe pamant, nedespartit va fi Hristos fata da Maica Sa- nu pot sa spun Hristos fara sa amintesc de Maica Domnului. Asta se urmareste si in iconografie - o reprezentem cu pruncul in brate ca una ce nu face exceptie de la pacatul stramosesc si mantuirea ei se realizeaza in Hristos, de aceee noi nu vom accepta reprezentarile Maicii Domnului sub forma unor madone.